Тодорова срещу Цветанов в СОС

Това реши ВКС след продължителна одисея по съдебните зали

Софийският окръжен съд да гледа делото за клевета на съдия Мирослава Тодорова срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Това реши Върховният касационен съд.

Припомняме, че Мирослава Тодорова заведе дело срещу Цветан Цветанов през март 2012 г., , след като в края на януари в интервю за Би Ти Ви,той я обвини, че покровителства организираната престъпност, защото е забавила мотивите за осъдителната присъда на наркотрафиканта Васил Маникатов.

Делото претърпя дълга одисея. През октомври 2012 Пловдивският районен съд (ПРС) в лицето на съдия Екатерина Роглекова,  заместник-председател на съда, оправда Цветанов с  мотива, че той не е разпрострланявал клевета, а е изразявал мнение, на което всеки гражданин има право. Съдия Роглекова  обаче пропусна, че Цветан Цветанов е направил това изявление  по телевизията в качеството си на министър, а не на редови гражданин или журналист.
Мирослава Тодорова обжалва решението пред Пловдивския окръжен съд. Всички съдии от Наказателното и от Гражданското отделение, обаче, си направиха отвод.
В мотивите си за това действие самоотвеждащите се съдии обявиха, че вече има създадено в медиите съмнение в безпристрастността на пловдивскитеи съдии и това налагало отводите. След това  делото беше върнато на Върховния касационен съд (ВКС) за ново разпределяне.

Делото на съдия Тодорова срещу Цветан  Цветанов по правило трябваше да се гледа в Софийския районен съд, но съдиите от СРС  си направиха отводи. Tе се аргументираха с   факта, че Мирослава Тодорова е съдия от по-горния Софийски градски съд. Това именнно наложи ВКС да изпрати делото извън софийския съдебен район.
Изборът точно на Пловдивския окръжен съд, обаче, и досега буди съмнения сред наблюдателите. Причината е в това, че бившият вътрешен министър Цветан Цветанов често беше изказвал похвали към пловдивските съдии.
Главният прокурор Сотир Цацаров, който беше смятан за близък до Цветанов, пък тогава беше председател на Пловдивския окръжен съд.  

Сега остава да видим какво ще реши Софийският окръжен съд.