Орешарски: Енергетиката се намира в състояние на колапс!

Станишев ще прави 10-годишна стратегия за реиндустриализация

Енергетиката се намира в практическо състояние на колапс и се нуждае от спешно ребалансиране, тя е предизвикателство. Това каза депутатът от ПГ на Коалиция за България Пламен Орешарски по време на среща  между ръководствата на БСП и ПП "Лидер" в парламента.
"В социален план ще разширим обхвата на енергийните помощи", обяви още Орешарски.

"Мислим да засилим ролята на държавата в насърчаване на активността и привличането на инвестиции, най-вече засилване на местната инвестиционна активност, както и някои насоки за селското стопанство", заяви кандидат-премиерът от БСП.

Срещата с бизнеспартията на Христо Ковачки е част от консултациите с извънпарламентарните партии за съставянето на експертен кабинет, които БСП обяви, че ще проведе.

"Бихме подкрепили едно правителство, което ще донесе стабилност в България. Ще подкрепим мерки в подкрепа на българските производители. Трябва да излезем с план, с национално съгласие на цялото общество и той да се реализира", oбяви Кънчо Филипов, който в момента е председател на ПП „Лидер”.  
"Имаме наши предложения, които ще ви предоставим. Имаме експерти и сме готови във всеки един момент, когато се обсъждат направленията на икономическата политика, да ги предложим", добави още Филипов. Според него положението в енергетиката е еднакво тягостно и отрицателно както за потребителите, така и за производителите. "Ще трябват спешни мерки за подобряване на положението на най-слабо защитените слоеве на населението", каза Кънчо Филипов.
"Нашата основна идея е повече средства да остават в бизнеса, защото той знае къде да инвестира. Енергетиката трябва да бъде приоритет. За икономически растеж трябва да се обърне много внимание на селското стопанство. Нашият призив е колкото се може повече предприемачи да се включат в обществения живот", посочи Филипов.

Владимир Владимиров, заместник-председател пария „Лидер” пък изтъкна, че трябва да има промени в системата на образованието. По думите му липсва каквато и да е комуникация между висшите учебни заведения и бизнеса.

Председателят на БСП Сергей Станишев обясни мотивите на партията си да води преговори именно с „Лидер” така:
Водим разговори с вас, с други организации, защото във всяка позиция и познаване на определен сектор или регион има разумни и здрави неща."
„Необходима е 10-годишна стратегия за реиндустриализация”, обяви Станишев.