По сегашния модел токът трябваше да поскъпне с 40%, заяви Харитонова

Законодателство е виновно за цените на тока, обясни шефът на ДКЕВР

"Промяната на модела за ценообразуване в енергетиката изисква законодателни промени, които може да приеме само Народното събрание." Това каза председателят на ДКЕВР Евгения Харитонова при изслушването в парламента за състоянието на сектор енергетика.

"Към 1 април всички енергийни дружества трябваше да подадат своите заявления за нови цени. По определянето на цените на база на сегашното законодателство излизаше, че реално цените трябва да нараснат с близо 40%. Експертите на ДКЕВР започнаха работа по определяне на цените по сега действащия закон и наредбите и разработиха доклад. Излиза, че средната продажна цена на електроенергия трябва да бъде увеличена с 16%", обясни Харитонова.

"Започнахме разговори с МИЕТ за промяна на целия финансов модел за образуване на цените, но този модел изисква промяна в законодателството", обяви председателят на ДКЕВР.  Евгения Харитонова поясни, че увеличението с 16% на цената на електроенергията се дължи на задължението да се изкупуват квоти въглеродни емисии, и на увеличения дял на електричество, произвеждано от ВЕИ централи.

Припомняме, че поредното поскъпване на сметките за електроенергия беше предвидено за 1 юли. Миналата седмица служебният министър на икономиката енергетиката и туризма Асен Василев обеща, че увеличението няма да се случи и цената на тока ще бъде задържана. Не стана ясно, обаче, как ще стане това.