Германия иска "Хизбула" в списъка с терористични организации

Дали това ще се случи, ще стане ясно в началото на юни

"Германският външен министър Гидо Вестервеле подкрепя включването на въоръженото крило на "Хизбула" в списъка с терористични организации на ЕС, съобщи германски дипломатически източник.

"Във връзка с разговорите с партньорите след атентата в Бургас външният министър Вестервеле иска поне въоръженото крило на "Хизбула" да бъде включено от ЕС в списъка с терористични организации", заявява източникът.

Великобритания също вече представи молба за включването на въоръженото крило на "Хизбула" в този списък. Разговорите по този въпрос ще започнат в началото на юни, съобщават дипломатически източници, пожелали анонимност.

Включването на ливанското шиитско движение "Хизбула" в списъка с терористични организации изисква единодушието на 27-те държави-членки. САЩ и Израел отдавна настояват европейските страни да вземат тази мярка. Част от държави-членки на ЕС, обаче, са сдържани обявяването "Хизбула" за терористична организация. Причината е, че  "Хизбула” е една от основните политически сили в Ливан и включването й в такъв списък може да дестабилизира страната. Други опасения са свързани с  риск от ответни действия срещу силите на ООН в Ливан.

За момента от държавите-членки на  Европейския съюз само Холандия и Великобритания са поставили "Хизбула" в национален списък с терористичните организации. Холандските власти забраниха всички крила на шиитското движение, а Лондон - само военното.
Припомняме, че на 5 февруари тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов направи "обосновано предположение", че "Хизбула" стои зад атентата на летище Сарафово в Бургас. При атентата загинаха шестима души, пет от тях бяха израелски граждани.