"Модерна България" към Орешарски: Ще ходите по живи въглени

От непартийното движение настояха за пълно премахване на партийните субсидии и отзоваването на депутати

Днес в Народното събрание се състоя официална среща между Движение "Модерна България" с кандидата за министър-председател Пламен Орешарски и лидера на БСП Сергей Станишев. Срещата бе по покана на Коалиция за България. От страна на непартийното движение участие взеха Борислав Цеков, д-р Иво Инджов, Здравка Кръстева, Емил Георгиев и Петър Кичашки.

Станишев и Орешарски запознаха предствителите на "Модерна България" с програмните намерения на пректокабинета "Орешарски".

Борислав Цеков подчерта, че в отминалите нечестни избори избирателите не са дали ясен мандат за реализация на конкретна партийна програма.

"Има криза на представителната демокрация, ерозия на гражданските права и демократичния ред.", заяви той.

Цеков каза, че има три основни задачи за ново правителство с хоризонт от една година, което да изведе стрната към нови, но честни избори догодина.

Първата е отнемане на привилегиие на монополите, в т.ч. такса "сградна инсталация" на топлофикациите. Създаване на граждански борд на ДКЕВР от организации с доказана представителност, който да има гражданско вето върху решенията за повишаване на цени.

Второ, реални антикорупционни мерки с бърз и видим ефект. Например радикална прозрачност на бюджетните разходи - в един сайт да се публикуват всички разходи на ведомствата; публичен регистър на задълженията на държавата и общините към бизнеса; създаване на единно централизирано звено за обществените поръчки.

На трето място повишаване на доходите в публичния сектор и на пенсиите.

От Движение "Модерна България" поставиха като категорично изискване пълно премахване на партийните субсидии, за ревизии на Изборния кодекс. Те настояха още за: снижаване на прага за предизвикване на референдум до 50 хиляди избиратели и въвеждане на демократичен механизъм за отзоваване на депутати, общински съветници и кметове.

"Модерна България" настоя за възстановяване на независимия орган за контрол на СРС и законодателни промени в съответсвие с препороките на Съда в Страсбург.

"Кабинетът "Орешарски" ще ходи по живите въглени на общественото недоволство и затова приветстваме стремежа ви да търсите съгласие, но подкрепа в аванс не даваме.

Ще оценяваме действията ви спроед това дали реализирате реформите, които ви предлагаме, за да има реален и компетентен граждански контрол върху политици, закони и монополи", заяви Борислав Цеков.