Шефката на МВФ отиде на съд в Париж

Кристин Лагард ще бъде изслушана за ролята й в арбитраж, позволил на бизнесмен да вземе 400 милиона евро след спор с държавната банка

Директорката на Международния валутен фонд Кристин Лагард се яви пред Съда в Париж. Тя трябва  да обясни решението си да изплати 400 млн. евро на бизнесмена Бернар Тапи в рамките на съдебен спор през 2008 година. Тогава Лагард е била министър на финансите на Франция.

Тя е разследвана за "съучастие в присвояване на държавни средства" във връзка с избора й да прибегне до частен арбитраж, за уреждането на спор между бившата държавна банка Керди Лионе и Бернар Тапи. Спорът бил за закупуването на "Адидас".

По време на изслушването си, което може да трае два дни, Лагард трябва да обясни избора си пред Съда на Републиката, юрисдикцията, компетентна да съди нарушения, извършени от министри при изпълнението на функциите им.

"Така г-жа Лагард най-сетне ще получи възможност да представи пред разследващата комисия на съда обясненията и уточненията, които ще я освободят от всякаква наказателна отговорност", заяви неотдавна адвокатът й.

Обвинението за арбитраж ще отслаби значително позицията на Лагард, която през юли 2011 г наследи сънародника си Доминк Строс-Кан и застана на чело на МВФ. Той беше принуден да подаде оставка след обвинение в изнасилване в Ню Йорк. Кристин Лагард обаче няма да бъде правно задължена да подаде оставка от поста си, тъй като беше призована от съда в качеството си на бивш френски министър, а не като директорка на МВФ.

От март насам МВФ отказва да коментира случая. Международният валутен фонд съобщи единствено, че Управителният му съвет, представляващ 183-те държави членки, е потвърдил доверието си в качествата на Лагард да изпълнява ефективно функциите си.