Ройтерс:Технократският кабинет слага край на кризата

Страната се нуждае от работещо правителство, отбелязват от агенцията

Най-голямата партия ГЕРБ няма да опита да сформира ново правителство, откривайки пътя за социалистите да съставят технократски кабинет и да сложат край на политическата безизходица, съобщава Ройтерс в кореспонденция от София.

Дясноцентристката ГЕРБ спечели най-много места в парламента на изборите на 12 май в най-бедната държава-членка на ЕС. Но партията не можа да събере мнозинство, тъй като другите партии се отдръпнаха от нея, след като тя се оттегли от властта при протестите срещу ниския стандарт на живот през февруари, отбелязва агенцията.

С всеки пети българин, живеещ под линията на бедността и с безработица, достигнала най-високото си ниво от осем години насам, страната се нуждае от работещо правителство, което да предложи бюджет за 2014 г. и да преговаря за средствата от ЕС до 2021 г. Те са от ключово значение за съживяването на икономиката и създаването на нови работни места.

Социалистите, които съзнават накипелия гняв сред обществото към политиците, предложиха правителство, съставено от експерти и оглавявано от безпартийния бивш министър на финансите. В съюз с ДПС социалистите се нуждаят само от още един глас за мнозинство, но според анализаторите предложението вероятно ще получи одобрението на парламента с подкрепата или въздържането от гласуване на отделни депутати от ГЕРБ и националистите от "Атака".