Пенев похвали играчите, вече били сериозни и отговорни

Повиквателната за Спас Делев никак не е случайна, каза националният селекционер

Селекционерът на българския национален отбор Любослав Пенев похвали футболистите, които вече били сериозни и отговорни професионалисти. Той коментира това по време на пресконференцията преди утрешното заминаване на тима за Япония. Там в четвъртък България ще играе контрола с местния представителен отбор, а на 4-и юни ще госутва за приятелски мач на Казахстан.
"Футболистите нямат време за празник, заяви Пенев. - Ако имаха 2-3-4 дни - може би. Неведнъж съм го казвал - дали веднъж сам ги повикал или е редовно, те трябва да са отговорни. Имам им доверие и те се справят отлично. Изключително отговорни са и знаят какво им предстои. Не само като тренировъчна програма, но и целите, които преследваме. На никого не минава през главата да провали кариерата си с нещо, което не е редно да прави".
Любо Пенев заяви, че вече е дал списъка с повиканите футболисти и на този етап няма какво да добави към него. "Малка част от футболистите тренира сутринта, другите ще го направят следобед. Утре рано сутринта пътуваме. Няма нещо, което да ме притеснява в момента. Някои от момчетата са по-изморени. Но това е нормално, току що приключи първенството. Нашият щаб наблюдава поне по 4-5 мача на живо всеки кръг. Това може да ви изненадва, но аз съм доволен. Мнението ми за състоянието на футболистите и отбора ще се затвърди след тези два мача, които ни предстоят. Играем срещу силни съперници, които ми харесват. Не случайно искаме да играем като гости. Все пак ни предстоят 3 официални двубоя като гости. Цялата тази подготовка, както и контролата с Македония през август, не е случайно направена. Програмата е съвсем целенасочена и се надявам всичко да завърши добре".
Националният селекционер обясни и решението си да повика Спас Делев в отбора за двете контроли. "Известно време не участваше активно във футбола, но отново се появи. Доказа, че може да играе. Освен това го прави редовно, коментира Пенев. - Така че неслучайно съм го повикал. Плюс това, когато забележа футболист, който показва добра игра, добра форма, добри изпълнения, за всеки е отворена вратата и ще бъде повикан".
Любо Пенев добави, че е разрешил на футболистите на Лудогорец днес да присъстват на тържеството по връчването на шампионската титла в Разград и да празнуват с отбора. "Живот и здраве след награждаването и фиестите ги чакам да се присъединят към отбора", обясни той.
Селекционерът не скри, че резултатите като цифрово изражение от предстоящите две контроли по никакъв начин не го вълнуват. "Искам да изпробваме едно-две неща, каза той. - Все пак, пътят няма да е лек. Ще преценя кои футболисти са най-свежи и според това ще пробвам различна система на игра. Има играчи, които не съм ги повикал съвсем съзнателно. Оставих ги на Мишо Мадански, защото на него му предстоят официални срещи. Говоря за Неделев и Терзиев, както и за Славчев от Литекс, който обаче е контузен. Тези трима футболисти също влизаха в моите сметки, но дано помогнат на нашите младежи. Пътуваме с малко по-къс състав, но няма да е проблем".