Борисов се радва, че Орешарски стриктно спазва програмата на ГЕРБ

Според него има някаква комбинация, някакъв трик, който ще бъде приложен при гласуването на правителството

Радостно е, че Орешарски засега стриктно спазва нашата програма." Това каза на брифинг председателят на ПГ на ПП ГЕРБ Бойко Борисов след среща с посланици на страните-членки на Европейския съюз, САЩ и Турция.
"От това, което чувам, без да сме го видели и не мога да го коментирам коректно, но поне от това, което се изнася в медиите, радостно е, че Орешарски засега стриктно спазва нашата програма, каза Бойко Борисов." „Няма да вдигат данъците така, както тръбяха един месец, което е много хубаво и дано го спазят. Няма да строят „Белене”, което е хубаво, защото те знаеха, че лъжат и че нямат пари за това. Хубаво е, че от юни-юли или еди кога си, ще се вдигат майчинските, което ние си признахме за грешка, и благодаря, че те я поправят”, заяви той.

Борисов, обаче, заподозря възможни „трикове” и „комбинации” при гласуването на новото правителство.

"Не виждам абсолютно никаква логика в това да се обявява, че утре ще има правителство без подкрепата на Атака и без подкрепата на ГЕРБ, след като чисто математически БСП и ДПС имат 120 гласа", подчерта той. Според Борисов "явно има някаква комбинация, някакъв трик, който утре ще ни бъде приложен".

Лидерът на най-голямата парламентарно представена партия ГЕРБ Бойко Борисов представи пред посланици от ЕС, САЩ и Турция плановете на партията в опозиция. Борисов се извини на посланиците за поведението на „Атака” от  при откриването на 42-рото Народно събрание. "Като българин искам да се извиня, че бях в зала, в която вие бяхте наречени „дебелобузи чичковци”, каза председателят на ПГ на ГЕРБ Бойко Борисов.
"Ако не беше изборът за председател на парламента, ние щяхме да напуснем парламента в знак на протест на това, което беше отправено като обида към хора, от които през последните години, благодарение на европейската солидарност са дошли над 10 милиарда в България и очакваме още 25 милиарда лева в следващия програмен период”, обясни Борисов.

На журналистически въпрос дали утре при гласуване на новия кабинет депутатите от ГЕРБ ще се регистрират в пленарна зала, Бойко Борисов отгооври: "И утре е ден, нали и вие трябва да получавате заплати. Така че като дойдем утре…"
Той отказа да коментира и думите на бившия депутат Емил Димитров, че МВР се е използвало за рекет.
От брифинга се разбра още, че Борисов Борисов не е съобщил на посланиците, че е сезирал Конституционния съд за законността на изборите.