Изхвърлете зарядното, вече обувките зареждат телефона

Студенти успели да генерират и съхранят енергията, произвеждана от всяка крачка и да я използват за зареждане на телефон

Студенти по механо-инженерство създадоха обувка, която може да зарежда мобилен телефон. Четирима младежи успели да генерират и съхранят енергията, произвеждана от всяка крачка, която човек прави, и да я използват за зареждане на телефон. Новите обувки PediPower превръщат движението в енергия за зареждане на телефона и учените се надяват същият принцип един ден да може да се използва за животоспасяващи медицински уреди. Обувките изпращат енергията чрез жици до батерия, прикрепена на колана.

Студентите Карлос Армада, Хулиан Кастро, Дейвид Морила и Тейлър Уийст от университета Райс в Хюстън, щата Тексас, получили поръчка от компанията Камерън. Тя е специализирана в оборудване и услуги за петролната и газовата индустрия. Те искали студентите да разработят нови технологии за производство на зелена енергия. Така младежите решили да съсредоточат вниманието си върху така наречения генератор на енергия, монтиран върху обувка.

Друго устройство за производство на енергия от движението на коляното вече беше създадено и патентовано и това накарало студентите да анализират други източници на енергия от човешкото тяло. Младите изследователи установили, че силата на стъпалото създава много по-голям потенциал за енергия, от която и да е друга част на крака.

Тяхната обувка в сегашния й дизайн е прекалено голяма за ежедневно носене, но прототипите отговарят на изискванията на Камерън. Те произвеждали средно 400 миливата енергия, достатъчни за зареждането на батерия.