Животновъдите плашат с протести

Искат опрощаване на кредитите към фонд "Земеделие"

Животновъдите очакват от новото правителство две важни мерки – изравняване на европейското субсидиране и опрощаване на кредитите към Държавен фон „Земеделие. Това заяви Пенка Христова, председател на Управителния съвет на Съюза на животновъдите в България пред Фокус.
 
По думите на Христова, "ако не се изравнят субсидиите, не се увеличат националните и европейските доплащания и не се опростят кредитите на животновъдите, то със сигурност ще има фалити в сектора, които се виждат още от сега".

Председателят на Съюза на животновъдите предупреди: "Ако не се обръща внимание на сектора ще предприемем и протестни действия, защото в противен случай няма как да оцелеем".
Христова обясни още, че: „Сумата на кредитите към ДФЗ към момента е 70 млн. лева, което представлява половината бюджет за една година на целия сектор”. Тя заяви, че българските фермери ще настояват за опростяването на тези кредитни задължения.
Българските животновъди са притеснени и от предложенията за категоризация на фермите. Опасенията са, че според тази категоризация: "ако млечна ферма не е първа категория, тя няма да може да продава своето мляко, а ако се категоризират малките ферми, ще е необходима промяната на Закона за животновъдството, Закона за ползването на земеделските земи и Закона за ветеринарномедицинската дейност." – каза Пенка Христова. "Малките ферми от 3 до 5 крави ще трябва да отговарят на изискванията на големите ферми, което е ненормално", заяви още тя.