Пловдив с двама министри, взимаме финансите и земеделието

Мисия Пловдив

27-05-2013, 17:08

Снимка:

pianews.eu

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ето го новото правителство

Петър Чобанов и Димитър Греков влизат в новия кабинет

Двама, свързани с Пловдив, стават министри в кабинета "Орешарски". Земеделието поема ректорът на Аграрния университет Димитър Греков. Министър на финансите ще бъде Петър Чобанов. Той стана депутат от гражданската квота на Коалиция за България от Пловдив.

Петър Чобанов е роден на 20 юли 1976 г. в Ямбол.

Завършил е Математическа гимназия „Атанас Радев", в Ямбол. Притежава магистърска степен по макроикономика (2000 г.) и научна степен „доктор по финанси" (2006 г.) от УНСС.

Специализирал е в областта на политиките за парична и финансова стабилност.

Професионалната кариера на Петър Чобанов започва през 2000 г. като главен експерт в отдел „Анализи" при дирекция „Ковчежничество" на БНБ. От 2005 г. до май 2009 г. е изпълнителен директор на Агенцията за икономически анализи и прогнози. От 2002 г. е преподавател в катедра „Финанси" в УНСС.

От май 2009 г. е избран от 41-вото НС за председател на Комисията за финансов надзор, заема поста до 2010 г.

Владее английски и руски език.

Досега Пловдив е излъчил трима финансови министри в три правителства: Иван Костов – в кабинета на Филип Димитров, Муравей Радев в правителството на Костов, Милен Велчев по времето на НДСВ.

Проф. Димитър Греков е роден в град Любимец, Хасковско. Завършил е Аграрния университет в Пловдив. Работи в него повече от 26 години.

От 1999 година до ноември 2007 е декан на Агрономическия факултет.

През ноември 2007 г. е избран за ректор на Аграрния университет.

Има над 120 научни публикации.

Женен е, с две дъщери.

По време на неговото управление с титлата доктор хонорис кауза на Аграрния университет бе удостоен бизнесменът и почетен консул на Русия Георги Гергов, пише "24 часа".