Спортният министър не знае колко медала имаме от Лондон

Мариана Георгиева-Бенчева се моли за снизходителност, защото не била спортист

"Моля ви бъдете снизходителни към мен и към това, че не съм спортист", бяха първите думи на новия министър на младежта и спорта Марияна Георгиева.

Днес министър Петър Стойчев сдаде поста си на Марияна Георгиева, която вече е начело на Министерството на младежта и спорта. Професорът по синтаксис в ИБЕ – БАН, започна представянето си с молба към журналистите да бъдат по-снизходителни към това, че не е човек, свързан със спорта.

Тя разкри, че единият й заместник ще е Йордан Йовчев. "Йордан Йовчев ще е мой заместник-министър. Той ще е гарант за приемственост. Засега не е ясна бройката на заместник-министрите, които ще имам, защото ММС е с променена функционалност. Ще работя в прозрачен диалог с българските федерации. Ще се опитам всички, които са се посветили на спорта да се чувстват комфортно. Министерството е на младежта и спорта, но уверявам всички, че спортът не бива да е притеснен, че ще е пренебрегнат. Ще създам обществен съвет към Министерството на младежта и спорта, където да участват всички спортни деятели. Този обществен съвет ще е в непрестанен обществен режим на граждански контрол", допълни новият министър на младежта и спорта.

Георгиева не коментира критиките на Илиана Раева, която определи предлаганото й назначение като "Поредно безотговорно решение за спорта". "Уважавам Илиана Раева, заради спортната й биография, но не мога да си позволя да се браня от нея. Смятам, че ще работя и времето ще даде възможност да чуем опровержение за тази резервираност към мен", каза Георгиева.

Министър Марияна Георгиева не знаеше колко точно медала е взела България на последната Олимпиада в Лондон, но според доктора на филологическите науки, това няма значение за перспективата и бъдещето развитие на българския спорт.