Спортният министър не знае колко медала имаме от Лондон

Мариана Георгиева-Бенчева се моли за снизходителност, защото не била спортист

"Моля ви бъдете снизходителни към мен и към това, че не съм спортист", бяха първите думи на новия министър на младежта и спорта Марияна Георгиева. Днес министър Петър Стойчев сдаде поста си на Марияна Георгиева, която вече е начело на Министерството на младежта и спорта. Професорът по синтаксис в ИБЕ – БАН, започна представянето си с молба към журналистите да бъдат по-снизходителни към това, че не е човек, свързан със спорта. "Не съм гребкиня, но това не ми пречи да уважавам всеки със спортни постижения. Моля ви, бъдете снизходителни към мен и към това, че не съм спортист. Чувствам се комфортно като министър на ММС. В работата си възнамерявам да държа сметка на държавната политика да не пренебрегва децата и спорта. Спортът за мен е висша култура на тялото, което е част от културата на личността. Аз уважавам личността. Имам интерес към спорта като любител, но това не означава, че не уважавам високите постижения на спорта. Ще се държа отговорно във всеки един мой работен ден. Първата стъпка, след като се запозная с екипа си е да се срещна с федерациите. Знам за напрежението във федерациите, заради закона за Обществените поръчки", каза Георгиева в изявлението си.

Тя разкри, че единият й заместник ще е Йордан Йовчев. "Йордан Йовчев ще е мой заместник-министър. Той ще е гарант за приемственост. Засега не е ясна бройката на заместник-министрите, които ще имам, защото ММС е с променена функционалност. Ще работя в прозрачен диалог с българските федерации. Ще се опитам всички, които са се посветили на спорта да се чувстват комфортно. Министерството е на младежта и спорта, но уверявам всички, че спортът не бива да е притеснен, че ще е пренебрегнат. Ще създам обществен съвет към Министерството на младежта и спорта, където да участват всички спортни деятели. Този обществен съвет ще е в непрестанен обществен режим на граждански контрол", допълни новият министър на младежта и спорта.

Георгиева не коментира критиките на Илиана Раева, която определи предлаганото й назначение като "Поредно безотговорно решение за спорта". "Уважавам Илиана Раева, заради спортната й биография, но не мога да си позволя да се браня от нея. Смятам, че ще работя и времето ще даде възможност да чуем опровержение за тази резервираност към мен", каза Георгиева.

Министър Марияна Георгиева не знаеше колко точно медала е взела България на последната Олимпиада в Лондон, но според доктора на филологическите науки, това няма значение за перспективата и бъдещето развитие на българския спорт.

Още спортни новини тук