Таня Андреева против либерализирането на режима за пушене

Здравната министърка заяви, че най-важно за министерството е в посока Спешната помощ

Моето лично мнение като лекар и като непушач е против либерализирането на забраната за тютюнопушенето, но Народното събрание има последната думата. Това каза в парламента новият здравен министър Таня Андреева в коментар за намеренията на новото управление да либерализира режима. "От министерството на здравеопазването няма да излезе такова предложение. Това е основно въпрос на законодателна инициатива. Нямам никакво намерение да оказвам под каквато и да е форма или да приканвам депутатите за това", каза Андреева.

Тя каза, че най-важните неща за министерството на здравеопазването са в посока Спешната помощ.  По думите й това са промени, които да мотивират кадрите в Спешната помощ да работят там, защото техният труд е много отговорен и стресов.

"Аз съм изключително доволна от решението, което днес взе Народното събрание за инкриминиране на посегателството над медицински специалисти. Следващото много важно нещо е да подсигурим достатъчно добри условия и възможности за развитие на кадрите в Спешната помощ по отношение на тяхното заплащане, специализацията на лекарите, категорията на труд. Те трябва да работят в достойни условия на труд и в среда, която изисква тяхната компетентност", каза Андреева.

Министърът поясни, че средствата няма да са само за увеличение на заплати, а ще се дадат за линейки, оборудване, квалификация на лекарите. Това ще стане следващата година.

На въпрос с колко ще се увеличат заплатите на работещите в Спешната помощ министърът каза, че не може да се ангажирам с конкретна цифра. Предстоят разговори с министъра на финансите.

Андреева каза, че Световната банка ще разработи стратегия във връзка със Спешната помощ. Вероятно по нея ще бъдат получени около 300 млн. лв., които изцяло ще се инвестират в Спешната помощ".