БДЖ "Товарни превози" има неизползван ресурс за оцеляване

Новините

31-05-2013, 11:50

Снимка:

© Impact Press Group / Архив

Автор:

Росица Пенкова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Пристанище Варна с нов шеф

Приватизацията не е решение, категоричен е транспортният министър

Приватизацията на товарни превози на БДЖ няма да реши проблема на железопътния холдинг. Това съобщи във Варна транспортният министър Данаил Папазов. Дружеството на практика е фалирало с дълговете си от 709 млн. лв., а от приватизацията му могат да се вземат най-много 100 млн. лв. С продажбата на някои активи могат да се достигнат максимум 200 млн. лв, уточни министър Папазов.

Транспортният министър сензационно съобщи, че БДЖ "Товарни превози" има неизползван ресурс за оцеляване и развитие. Дружеството например имало много раздута администрация. Само счетоводителите били над 150 на брой. В същото време липсвали важни звена за развитието на предприятието като маркетинг и логистика. 

Всички магистрали в Европа са изключително натоварени и това трябва да отпуши товарите не само към водния коридор Рейн-Майн-Дунав, но и към железопътния транспорт, коментира транспортният министър. За целта обаче трябва да се увеличи скоростта на влаковете в България, както и да се удвои линията Варна-Русе, за която се говори от години.