Двойно повече пари за първолаците

Стабилизиращ социален пакет влиза в сила от октомври

Стабилизиращ социален пакет, ориентиран към хората с най-ниски доходи ще влезе в сила от октомври.Това обяви пред БНТ социалният министър Хасан Адемов. Пакетът предвижда да се увеличи кръгът от хора, които да имат достъп до енергийно подпомагане, чрез вдигане на прага с 20 лева. Възможно е и увеличение на майчинските, но дали това ще стане скоро ще се разбере до два дни.

Днес параметрите на социалния пакет ще бъдат обсъдени съвместно с Министерството на финансите.

Другата идея е да се подпомогнат първолаците за старта на учебната година.

"Това е мярка, която съществува в закона за семейни помощи за деца. Става въпрос за около 62% от първолаците в България на базата на подоходен критерий, който е 350 лв. на човек в семейството", обясни Адемов. "Досега тя беше 150 лв. еднократна помощ, сега предложението е да се ориентираме към двойно увеличение. Пазарът на труда е в трагично състояние и в края на есента - началото на зимата ще избухне бомба, ако не се вземат спешни мерки", заяви още министърът.

По думите му, не може единствено и само Министерството на труда и социалната политика да бъде ангажирано с безработицата. Ведомството и Министерство на икономика и енергетиката трябва да работят заедно, защото те са двете страни на една монета. Нужно е да има колаборация. Сегашният икономически министър е с подчертан социален профил, допълни той.

Хасан Адемов заяви, че с координирани мерки и с другите министерства могат да се гарантират устойчиви работни места.

"Така и Министерството на финансите ще има отговорността да се занимава предимно с мерките за тези лица, които не могат да се справят сами в моменти на криза", обясни той.

Министърът на труда каза още, че трябва да има трайни работни места и това е "червената нишка, която трябва да минава през всички ведомства."

Наложително е да се изготви един бърз преглед на трудовото законодателство, защото има известни пречки, които не позволяват на малките и средни предприятия да разгърнат своята дейност. Трябва да се стимулира предприемачеството. Ако държавата спре да пречи и да натиска бизнеса, той ще успее да се справи със задачите, които се изискват от него, категоричен бе той.

Във връзка с младежката безработица, Хасан Адемов каза, че тя не е само български, а и европейски проблем. Той изясни, че у нас има приета Национална програма за младежка гаранция - от 1 юли ЕК е отпуснала един финансов ресурс в размер на 6 млрд. евро.

Младежката гаранция е възможност за консултиране, намиране на работа, продължаване на класификацията на хора четири месеца след като са завършили образованието си. Младежите трябва да имат възможност да бъдат наети до четири месеца след завършването си. До 150 - 200 млн. трябва да се увеличат средствата по Националния план за действие по заетостта, които сега са 73 млн. лв., каза министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов.