Цената на тока може да остане непокътната

Притеснен съм от назначенията в администрацията, заяви Орешарски

Цената на тока може да остане на тези равнища не само до края на тази година, но и за по-дълго време. Това заяви пред БНР премиерът Пламен Орешарски.

Той стигнал до този извод след разговори със служебния министър на икономиката и енергетиката Асен Василев и първите анализи в сектора, с които се запознал.

Той обеща да търси решение и за хората, които работят в мините, за да не останат без работа при реформите в енергетиката.

Идната седмица пък се очаква среща на ниво зам.-министри, която да внесе повече яснота по иска на "Росатом" към България, заради проекта АЕЦ "Белене". Орешарски призна, че искът на руската компания се основава на договор, който в момента по-скоро не изпълняваме.

Премиерът бил притеснен от назначенията в администрацията, като даде за пример ведомството на вицепремиера и министър на правосъдието Зинаида Златанова. По негови думи при 70-80 от случаите става въпрос за незаконно назначение, което било много голям процент. Той изрази надежда тези смущаващи цифри и факти да са само там, но силно се съмнявал.

Възложено е на всички министри да проверят как върви изпълнението на бюджета на техните ведомства, а на министъра на финансите - цялостен преглед. Първите данни не са оптимистични, което ни връзва ръцете за допълнителни разходи, заяви още Пламен Орешарски.

Той заяви, че няма да прибързва с вземането на важни решение, независимо, че по негови думи "няма и 10 дни кредит на доверие".