Звук, светлина, фонтани и паркинг в Цар-Симеоновата градина

Мисия Пловдив

03-06-2013, 13:37

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Десислава Стаменова

Всичко от Автора

Още по Темата:

В Цар-Симеоновата градина - светлинно шоу и паркинг под водата

Скъпи адвокати ще бранят зеления проект

Започва големият проект за реконструкция на Цар-Симеоновата градина в Пловдив. В петък в 17.30 часа кметът Иван Тотев е подписал официално договора с Регионалното министерство за финансиране от 5 милиона лева.

По програма ФЛАГ ще бъдат осигурени допълнително 3 милиона за мащабните дейности по паркинга.

Независимо от обжалванията срещу проекта стартираме дейностите, категоричен е кметът. По думите му срещу всяко общинско намерение има опити да бъде спряно. Тотев заяви, че зеленият проект този път ще бъде защитаван от външни адвокати с хонорари от 20 хиляди лева.

Припомням, че Административен съд отхвърли жалбата против подземния гараж, подадена от Сдружение "Граждански контрол - защита на животните".

За да бъде прозрачна, община Пловдив кани всяка заинтересована организация или частно лице за наблюдател по проекта за парка. Който мисли, че може да е коректив, да заповяда, прикани Тотев.

За година и половина паркът ще се превърне в "бижу", с което ще се гордеем, убеден е кметът. Ще бъдат изградени три вида фонтани. Някои сухи, други – многоцветни и звучни. Ще има и такива, които ще изхвърлят водната струя на 20 метра височина.

Фонтанът на Деметра не може да бъде възстановен и затова проектантът ще предложи реплика.

Паркингът под Пеещите фонтани ще бъде изграден. Ще има дейности по подмяна на паркови елементи. Предвидено е художествено осветление за редица паметници.

Зелените площи ще бъдат увеличени с над 3000 кв. метра. Ще бъде изградена единствена по рода си, не само у нас, поливна система.

Предстои обявяването на три процедури по Закона за обществените поръчки. Една фирма ще се заеме с парковото строителство, осветлението, озеленяването, напоителната система и павилиона.

Друга ще изгражда фонтаните, трети изпълнител ще извършва строителните дейности /паркингът/.

Проектът стартира днес и трябва да приключи до края на 2014 година. Паркът няма да се затваря в нито един момент от изпълнението му, анонсира кметът.