Гледаме бг комикси в уникална изложба

Бургас Лайф

04-06-2013, 12:41

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Нарисувай комикс за Кирил и Методий, спечели награда

Откриването на експозицията е днес

Изложба, посветена на съвременния български комикс ще бъде показана в Бургас, съобщиха от местната администрация. Тя ще бъде открита днес от 18 часа в Бургаска художествена галерия "Петко Задгорски" и ще остане там до края на месеца. Експозицията се нарича "Над дъгата" и е дело на сдружение "Проектът дъга".

"Думата "дъга" неслучайно е основният акцент, тъй като повечето от изложените произведения са дело на художници от екипа на легендарното едноименно списание, което в добрите си години имаше триста хиляден тираж. Сдружението е основано от автори, чиято цел е възраждането и популяризирането на българския комикс. Повод за изложбата е издаването на албума "Над дъгата". Той е в ограничен тираж, предназначен за колекционери и запалени любители", казват организаторите. 

Изложбата и албумът са осъществени благодарение на безвъзмездното участие на художниците Николай Додов – автор на комикса "Дарко", Сотир Гелев, който създава "Билбо Бегинс" и "Властелинът на пръстените".

Участие ще вземат и Димитър Стоянов - Димо, известен с поредицата "ЕЛО – Екип за ликвидиране на опасности" и Евгений Йорданов - автор на "Добромир". Бургазлии ще видят и  майсторите Румен Чаушев, Петър Станимиров, Росен Манчев, Владимир Коновалов, Пенко Гелев.