До седмица почва строеж на четири нови детски градини в София

Плановете на Столична общината предвиждат изграждането на 8 забавачки до края на 2013

"Очаква се следващата седмица да започне строителството на 4 нови детски градини в столицата". Това каза столичният кмет Йорданка Фандъкова, докато проверяваше как върви работата по изгрждането на  93-то ОДЗ в кв. „Красно село”.

93-то ОДЗ е една от най-големите детски градини, които се строят. Очаква се около 200 деца да бъдат записани в нея. Тази детска градина е част от 17-те, които Столична община започва да строи през годината. Фандъкова е разговаряла с изпълнителите да ускорят строителството и  обектът да бъде завършен до края на есента.

"На мястото на строежа имаше стари къщи, които не бяха пригодни за детска градина, а децата ходеха години наред там. Двете стари сгради, които са тук, се събарят и се строи новата голяма осемгрупна детска градина", обясни кметицата.

Фандъкова добави още, че в момента се изграждат  3 детски градини, а общината предвижда и изграждането на 10 нови детски площадки.

"Освен в "Красно село", който е един от най-натоварените райони, към финала върви и строителството в "Лозенец", детска градина се строи и в кв. "Дружба", отчете столичният кмет. Следващата седмица започва изграждането на детски градини в центъра, в "Оборище" и в район "Надежда".
Тя обясни, че две от 17-те детски градини предвидени за строеж се изграждат в район "Красно село", тъй като там проблемът с недостига на места за малчуганите е най-сериозен. "Освен в "Красно село", За останалите детски градини в момента текат процедури, обяви столичният кмет.
"Още в началото обявихме, че очакваме завършването на 8 от 17-те детски градини да стане тази година, а останалите ще бъдат готови следващата ", каза  Фандъкова. "Важно е дългосрочно да решаваме проблема и да строим с всички възможни средства, за да може родителите да водят децата си на детска градина и да отиват на работа, отколкото да получават по 100 лв.,  с които едва ли могат да се справят с проблемите, които всяко семейство има", заяви още Йорданка Фандъкова. Последните думи са по повод предложение на депутати от БСП  родителите, чиито деца не са получили места в детска градина, да получават по 120 лв. обезщетение от кметовете на общината, в която живеят.