Турското правителство се извини за пребитите и убитите демонстранти

Действията на полицията са причината за сблъсъците, заключи вицепремиерът Бюлент Арънч

Турското правителство поднесе днес своите извинения на протестиращите в градовете на страната за упражненото насилие от страна на органите на реда при разпръсването на демонстрациите, съобщава АФП.
Припомняме, че продължаващите вече втора седмица протести в защита на парк в Истанбул, прерастнаха в демонстрации срещу правителството. Те започнаха от град Истанбул, но бързо се разпространиха в Анкара и Измир. В тях бяха ранени 3500 турски граждани, а двама загубиха живота си, съобщи днес вестник "Милиет".

"Извинявам се на тези, които бяха обект на насилие, заради чувствителността им към околната среда", заяви вицепремиерът Бюлент Арънч. Според него действията на полицията и употребата на сълзотворен газ са били причината за сблъсъците, избухнали по време на демонстрацията против застояването на парка "Гези".  

Бюлент Арънч заяви още, че исканията на демонстрантите в Истанбул са били напълно "легитимни". Той, обаче,  отправи призив към всички демонстранти да прекратят протестите, за да може страната да възвърне нормален ритъм на живот.