Българи, не се включвайте в турските протести, съветва Вигенин

Те са национален въпрос на Турция, категоричен е външният министър

"Засега не смятаме, че трябва да препоръчваме да не се пътува за Турция", каза външният министър Кристиан Вигенин за БНР. Според думите му няма индикации, че протестите прерастват в неуправляема ситуация. Не ми се струва разумно български граждани да се включват в тези протести. Те са национален въпрос на Турция", допълни той.

Кристиан Вигенин заяви, че да се хвърля отговорността върху Европейския съюз е прекалено.

"Турция добре знае какви са очакванията към нея. Прекомерната употреба на сила излиза извън стандартните мерки в такива случаи. Възможно е темата да присъства на Съвета в Люксембург. Нашите очаквания ще бъдат турските власти да разследват случая и причините да се стигне до това насилие", обясни министърът.

Демонстрациите в Турция започнаха в петък заради спорен план за реконструкция на парк в центъра на Истанбул, но прераснаха в антиправителствени протести. След това те се разпростряха в редица градове на страната, тъй като полицията опита да потуши протестите със сила. От началото на протестните акции са се провели 603 демонстрации в 77 от общо 81 провинции на Турция. В тях бяха ранени 3500 турски граждани, а двама загубиха живота си.

Във връзка със ситуацията, която е заварил във Външно министерство, Вигенин каза, че няма нищо шокиращо, но има сериозни проблеми. Той посочи намаляването на бюджета, което е от огромно значение, тъй като се ограничават възможностите за стимулиране на служителите.

"Ще има промени в структурата, но няма да избързваме. Има работна група, която работи още преди смяната на правителството. Центърът на нашата политика е Брюксел. Нашият глас трябва да се чува, а това не беше съвсем видно при предишното правителство. България трябва да си дава ясна сметка за своите възможности. Начинът, по който България ще се идентифицира, вероятно леко ще се модифицира. Балканите и Черноморският регион също са място, където трябва да се чува нашата дума", заяви външният министър.

Според него няма окончателно решение за обявяването на въоръженото крило на "Хизбула" за терористична организация. Доказателствата не били категорични, въпреки че има косвени следи. На този етап събирането на доказателства ще продължи.