Орешарски щял да променя МВР в интерес на хората

Опитът за натрапване на идеализирани стари структури, които дават дефекти, не е за насърчаване, твърди премиерът

"МВР показа сериозни дефекти в работата в последните четири години." Това каза министър-председателят Пламен Орешарски на пресконференция след заседанието на Министерски съвет.
"Аз лично няма да се съглася да продължи да работи така. И ако някой счита, че то е било в идеално състояние в последните четири години, може да продължи да занимава нашите партньори", заяви Орешарски по отношение на вътрешното министерство.
"Аз ще се опитам пред партньорите да аргументирам обратното, че МВР трябва да започне да работи в интерес на хората и да видим по-отчетливи резултати от неговата дейност, като за тази цел са необходими и някои промени, които в момента извършваме", обяви още министър-председателят.
По думите му всяко ново правителство има известно основание да преподреди системите, които счита, че не работят добре, за да са в съответствие с поетите пред обществото ангажименти. „Опитът за натрапване на някакви идеализирани стари структури, които всички се убедихме, че дават дефекти, не е за насърчаване”, подчерта Пламен Орешарски.

Премиерът, обаче, приветства работата на вътрешното министерство с чужди служби.

"По отношение на външната политика - ще имаме пълна приемственост в този аспект” заяви той.

Помолен да коментира, продължаващите вече втора седмица протести в Турция, при които бяха ранени хиляди, а двама турски граждани бяха убити, Орешарски отговори: "Уважаваме избора на турския народ по отношение на неговото правителство, така че ще работим за добросъседство. Ще работим за добри отношения с всички наши съседи", уточни премиерът.