Социални помощи само срещу образование, иска Адемов

Правителството няма да раздава "готови пари", уточни още социалният министър

Социалните помощи да бъдат обвързани с образование или друга форма на квалификация на лицата, които ги получават, иска министърът на труда и социалната политика социалният министър Хасан Адемов. Това стана ясно от изказването му пред Нова телевизия.

"Да придобиеш един занаят, дори да нямаш образователен ценз, не е толкова трудно. Въпросът е това да се организира", уточни той. По думите му само така ще се ограничи професията "безработен".

"Идеята е да направим нещо за тази огромна част от хората, които са необразовани и неквалифицирани", посочи той и отчете, че най-големият проблем на програмите за временна заетост е, че те не генерират растеж.

"Затова тези пари трябва да бъдат насочени към преквалификация", уточни той и изрази мнение, че така България ще има по-конкурентна икономика.

"В условия на криза е най-важно да се подпомогнат предприемчивите. Да дадем възможност на бизнеса да се развива и оттам хората, които имат нужда от социално подпомагане, да намалеят", посочи Адемов. По думите му, ако непрекъснато се увеличават помощите за социално слабите, а не се обръща внимание на бизнеса, няма да има икономически растеж.

Адемов заяви, че държавата не трябва да притиска предприемчивите българи и да ги остави да се справят сами. Според него тя трябва да се грижи единствено за тези, които наистина не могат да се справят с живота.

"Няма как държавата да няма социално подпомагане и то към най-уязвимите групи от обществото", посочи министърът.

„Ако погледнем структурата на безработните у нас, ще видим, че тези, които са трайно безработни и нямат шанс на пазара на труда, са с ниско образование – до четвърти клас, или с основно образование, което предполага, че те по дефиниция са аутсайдери на пазара на труда, посочи социалният министър.

Запитан какъв е профила на правителството, Хасан Адемов обяви, че то няма да раздава "готовите пари".

По друг наболял въпрос – този за пенсионната реформа - Адемов заяви: "Няма конкретно решение към момента". Той, обаче, обеща мерките в тази посока ще бъдат огледани изключително внимателно. От думите му стана ясно, че конкретно решение се очаква да има до началото на обсъжданията на бюджета за следващата година.