Вампирът се връща в Созопол днес

Станалият световноизвестен скелет влезе в повече от 1200 медии

Превърналият се в топ събитие за 2012 година скелет, прободен с кол в Созопол днес ще бъде върнат в музея на древния град. Откритието беше направено в началото на юни миналата година и за по-малко от 8 месеца се превърна в световна сензация, за която бяха направени над 8 филма от международни телевизионни канали, а National geographic  го постави на челно място в класацията за най-значимите събития за изминалата година.

Средновековният вампир беше намерен от шефа на музея в града Димитър Недев в некропол непосредствено до полукръглата част на храма в центъра на Созопол. "Погребението има белези на добре познатия ритуал срещу вампирясване. Починалият е прободен в гърдите с железен кол. Тази практика е използвана от хората навремето, които са имали страхове от зли възкръснали мъртъвци. Вампирът вероятно е бил знатна особа, защото е открит до абисидата на църквата", обясни още тогава проф. Божидар Димитров - директор на РИМ. 

Сега думите се потвърдиха от антрополозите. Последните откития около нароченият за вампир човешки скелет от ХІV в. сочат, че зъбите му са изтъркани почти до венците. Това означавало, че той се е хранил с изключително твърда храна. Най-вероятно това са били корени и може би е бил отшелник. Приблизителната възраст на мъжа е между 40 и 50 години, което за онова време се е равнявало на дълбока старост. 
Черепът му е бил силно асиметричен и вероятно заради това са го наричали Кривия. Това потвърждава версията на директора на НИМ Божидар Димитров, че мъжът е бил виден политик и пират на име Кривич, който е бил силно недолюбван от жителите на града през ХІV в. На черепа на средновековния мъж има и две вдлъбнатини – белези от символична трепанация. Подобни медицински процедури имат ритуален характер и са били разпространени само по българските и унгарските земи.

Вампирът беше изложен в столицата, а днес със специален автомобил ще бъде транспортиран в музея на Созопол, чийто ремонт вече приключи.