Утре започва процесът за убийството на Мирослава

Подсъдим е Марио Любенов-Заека

Утре в Пернишкия окръжен съд започва процесът за убийството на 17-годишната Мирослава Николова. Подсъдим е Марио Любенов, с прякор Заека, към който е предявено обвинение като съизвършител на отвличане на непълнолетно лице с користна цел, за предумишлено убийство по особено мъчителен начин на непълнолетна в безпомощно състояние и с цел да бъде улеснено и прикрито друго престъпление.

Любенов ще отговаря пред Темида и за притежаване на огнестрелно оръжие.

Процесът ще продължи три дни. Делото е събрано в 40 тома, част от тях са секретни, уточни пред БТА председателят на Пернишкия окръжен съд Елена Николова, която е и съдия по делото.

Призовани са 93 свидетели, изготвени са 27 експертизи. Досега не е предявен граждански иск от родителите на
Мирослава. Това ще бъде направено в понеделник, съобщиха от семейството. Повереник на родителите на убитото момиче е адвокат Анани Константинов от Кюстендилската адвокатска колегия. Защитници на Любенов са адвокатите Диана Ангелова и Владимир Стойков от Софийска адвокатска колегия, както и баща му Валери Любенов.

Мирослава бе отвлечена на 7 ноември 2011г. Момичето било похитено на пътеката, по която обичайно се прибирало вкъщи след тренировка. Трупът й бе намерен на 12 януари миналата година в землището на пернишкото село Планиница. Единият от заподозрените в извършване на убийството - Стойчо Стоев - Чочо, се самоуби, а
Марио Любенов, който имаше диагноза шизофрения, бе освидетелстван като вменяем.