Подписваме за Втория гребен канал

Съоръжението ще струва между 10 и 12 милиона лева

Договорът за финансиране на проекта за втори гребен канал по програма Jessica ще бъде подписан до края на тази година. Това увери кметът Иван Тотев. По думите му след дългата и тежка юридическа битка през 3 и 5-членен състав на ВАС вече може да се премине към проектиране. Поръчката ще бъде възложена до дни. Тя ще бъде със срок от 77 дни. Така до 3 месеца общината ще разполага с готов технически проект.

Прогнозната стойност на съоръжението към момента е между 10 и 12 милиона лева. В основата на дублиращия канал освен изискванията на спортните федарции ще стои и грижата по опазването на околната среда. Над 1,5 милиона лева са предвидени за компенсаторни екологични дейности, увери Тотев.

Община Пловдив иска да развива спортната инфраструктура. Тя има ефект както за имиджа, така и за оживяването на града по време на провеждането на големи първенства под Тепетата. В този смисъл вторият гребен канал е много важен. Наша делегация ще посети Женева в средата на юли, където ще направи презентация и ще внесе кандидатурата на Пловдив за домакин на Световното първенство по гребане през 2018 година, каза още градоначалникът.