Кучето се давело в собствената си кръв! Хиляди питат защо е върнато на насилника?

Животът

10-06-2013, 15:12

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Садист влачи куче, закопчаха го (+)

Изродът трябва да отиде в затвора, пишат българи в социалната мрежа

Случаят с измъчваното по особено жесток начин куче шокира цялата страна и запали социалната мрежа Фейсбук.

Насилникът Райчо Иванов от село Тополово решил да накаже кучето си като го вързал на теглича на автомобила си и след това го изхвърлил в близкото дере в селото. Преди това момиче станало свидетел на изродската постъпка. Животното се давело в собствета си кръв. Девойката се опитала да спре жестокия ловец, но той само й изсъскал, че това не е нейна работа и че животното трябва да се мъчи. След като очевидци на садизма се обаждат на полицията, униформените действат бързо и откриват извършителя.

Запитахте ли се кой трябва да се заеме със случая, освен полицията и прокуратурата, разбира се? Нали уж у нас има Закон за защита на животните. „В правомощията на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е да проконтролира защо този човек е постъпил толкова жестоко”, каза д-р Вяра Гришина, ветеринарен лекар и председател на комисията по ветеринарна практика и защита в Пловдив. По закона за защита на животните тази агенция трябва да провери спазен ли е законът за хуманно отношение, дали кучето е идентифицирано, дали му е платен данъкът в общината.

По мнението на лекаря отговорност на регионалното звено е да осигури място, където животното да бъде отглеждано, докато се изясни дали стопанинът е в състояние да се грижи адекватно за него или то да бъде дадено за осиновяване.

„Доколкото разбирам животното е върнато отново на собственика, което пък аз като човек не го разбирам”, отсече д-р Гришина.

Потърсихме шефката на Областната дирекция на БАХБ - д-р Теодора Семова. Оттам ни препратиха в София към отдел Връзки с обществеността. „Прокуратурата се е самосезирала и вече е образувала досъдебно производство. След като е нарушен законът, ние не носим отговорност”, отговори Мартин Радев, пиар на Агенцията. „Ние не можем да отнемем животното. Докато не се произнесе прокуратурата, никой няма право да го взима и да де разпорежда с него”, каза още Радев.

Втрещените очевидци са направили и снимка на влаченото животно, на която се вижда, че след кучето остават кървави следи. Тя е споделена в социалните мрежи като за по-малко от 3 часа има над 4 хиляди споделяния. Всички потребители осъждат постъпката и апелират за прилагане на закона.

Назначена е ветеринарна експертиза, която да установи състоянието на животното и какво му е причинено, съобщиха от Прокуратурата. От там заявиха, че  кучето е в „сравнително добро състояние“.

Наказанието, което грози насилника, е затвор до 3 години и глоба от 1000 до 5000 лв. Ако се докаже, че престъплението е извършено по особено жесток начин, наказанието е от 1 до 3 години и глоба от 2000 до 5000 лв.