И румънците искат да учат майчин език в училище

Румънците в България нямат същите права като българите в Румъния, оплакват се те

Румънската общност в България иска да изучва родния си език в училищата у нас. Представителите на тази етническа група група са написали отворено писмо, адресирано до властите в София, Букурещ и европейските институции, чрез което искат учениците в Северна България да имат възможност да учат майчиния си език в училищата. За това съобщава всекидневникът „Ромъния либера", цитиран от БТА.

Всекидневникът отбелязва, че според последното преброяване на населението в България от 2011 г. едва 3598 граждани са се обявили за власи, 866 са заявили, че са румънци, 5454 души са посочили румънския език като майчин, а 1815 са заявили, че майчиният им език е влашки. Представителите на румънската общност обаче поставят под съмнение верността на тези данни и се оплакват от различни нередности при извършването на преброяването, посочва „Ромъния либера".

Според председателя на Националната фондация за румънците от цял свят Еуджен Попеску, в България живеят между 150 000 и 170 000 румънци. По думите му, румънците в България нямат същите права като българите в Румъния - училище, в което се преподава български език, финансиране на български културни списания от румънската държава, църковна служба на български език, както и представител на българското малцинство в румънския парламент.

"Искам да ви попитам колко дава българската държава? Нищо," заяви той в обръщение към представители на румънската общност в България, които се бяха събрали на фолклорен фестивал във видинското село Раброво. "Румънската държава трябва да подходи по-твърдо към този проблем, включително на нивото на Европейския съюз", обяви той.

Изданието цитира и интервю на председателя на Съюза на етническите румънци в България Иво Георгиев за агенция „Аджерпрес”, в което той отбелязва, че румънският език не присъства в програмата на нито едно училище в северната част на България.

Това според него противоречи на всички международни споразумения, ратифицирани от България. Георгиев твърди, че съществува неофициална забрана в българските училища да се учи румънски.

Темата за учебниците по майчин език в българските училища продоби антуалност след изказване на новия министър на младежта и спорта Марияна Георгиева. По време на предизборен митинг на ДПС Георгиева заяви, че  ще работи "редом с учебниците по български език децата да имат и учебник по майчин език."

Образователният министър Анелия Клисарова обаче беше категорична, че не се предвиждат изменения в закона от 1991 г., който разделя образователната подготовка на задължителна и избирателна. „Във втората влиза майчиния език и това не е само турски,” уточни тя.