Тежки сблъсъци на Таксим

Полицаи атакуваха барикадите на протестиращите

Десетки полицаи от силите за борба с безредиците нахлуха на площад Таксим в Истанбул и атакуваха протестиращите със сълзотворни гранати, съобщава Франс прес.

Полицаите, подпомогнати от бронетранспортьори, снабдени с водни оръдия, атакуваха издигнатите от протестиращите барикади на някои булеварди, водещи към площада, но не се насочиха към парк Гези, разположен в съседство с площада, където стотици опънаха палатки.

Информациите за затихване на общественото недоволство не са достоверни, твърди пък екипът на bTV, проследил размирните събития в Истанбул през последните няколко дни.

"Площадът Таксим през цялото време бе като изолирано пространство за освобождаване на напрежение, а в други квартали на града размириците всъщност бяха още по-големи. Важното е, че сред хората няма страх, те са задружни. Дори, когато бях притеснен за сигурността ни заради излизането на агитки на трите най-големи футболни отбора, видях, че това е неоснователно, тъй като хората бяха водени от една обща кауза – да си върнат свободата, нямаше напрежение или агресия", разказа операторът Евгени Генов.

Репортерът Петър Нанев на свой ред допълни, че насилието от страна на полицаите към демонстрантите е голямо. Това личало както от държанието, така и от тежкото оборудване на органите на реда. Турски демонстрант дори записал клип, на който се вижда как полицай прострелва протестиращ с пистолета си, а не с газовата пушка.