Арести за туитване в Турция, двама българи сред задържаните

Социалната мрежа е източник на неприятности, обяви Ердоган

Най-малко 25 души са арестувани в югозападния град Измир заради съобщения в социалната мрежа Twitter. Власите обвиняват задържаните потребители, че са разпространи"клевети" и "дезинформация". Това съобщава "РИА Новости", като се позовава  на местни медии. Сред арестуваните има и двама българи, уточнява  "Родопи 24", позовавайки се на информация от наши изселници.

По данни на опозиционен представител истинската причина за арестите са
"призиви за участие в протестите" в страната, разпространени, чрез интернет платформата.  Полицията издирва и други блогъри, предупреждава още той.

Турските граждани масово използват социалните мрежи, за да организират протестите си, напомнят местните медии. Демонстрациите започнаха като такива в защита на парка Таксим, но бързо прераснаха в такива срещу правителството. Започнали от Истанбул те обхванаха Анкара и Измир. Протестите бяха съпроводени от сблъсъци с полицията. В тях бяха ранени  над  3500 турски граждани, а двама загубиха живота си.

Вчера турското правителство, в лицето на вицепремиерът Бюлент Арънч, се извини на протестиращите. Турските власти обявиха, че служителите на реда са виновни за насилието.

Въпреки поднесените извинения, протестите в Турция продължават и днес.

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган пък от своя страна обяви Twitter за източник на неприятности.