280 деца чакат за място в градина

Мислят за електронно плащане на таксите и гледане на дневното меню

Около 280 малчугани засега остават извън забавачките. Това стана ясно с излизането на второто електронно класиране за детските градини в Пловдив за 2013-2014 г. Заместник-кметът Стефан Стоянов каза, че е рано да се говори за окончателна цифра, тъй като предстои и трето класиране.

Напливът е голям, но мисля, че бройката на децата, попадащи извън градините, ще намалее, коментира Стоянов. Според него до зимата няма да има малчугани извън забавачките, тъй като с разширението на сегашните и дострояването на нови градини ще се осигурят още 500 места.

Зам-кметът потвърди, че около 20 процента от кандидатите са декласирани заради попълване на невалидни данни. Той заяви, че приема критиките към някои от изискванията за прием.

Посочените критерии не са "свещена крава" – те наистина имат нужда от промяна, прецезиране и допълнение. Сред нещата, които трябва да направим, е да дадем предимство на близнаците,  също да включим удостоверенията за месторабота на родителите. Трябва да въведем изискване за платени данъци и липса на задължения, което може да се направи чрез директна софтуерна връзка със съответните институции, изтъкна зам-кметът.

В бъдеще би било добре да се въведе и елетронно плащане на таксите за градина, като родителите ще могат да проверяват онлайн и менюто, което се предлага на децата им, изтъкна Стоянов. Третото класиране ще се проведе в началото на юли.