В Пловдив сглобяват самолети на бъдещето

Животът

13-06-2013, 14:38

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Първите роботици у нас се обучават в Пловдив

Богаташи ще си купуват летателни апарати с пилот-робот

Инженери, които ще създават безпилотни летателни апарати ще се обучават в Техническия университет в Пловдив.

На практика специалистите ще могат да произвеждат и управляват самолети без пилот, които да изпълняват голям брой задачи – да събират данни, да снимат и други, съобщи доц. Димо Зафиров, ръководител на Център за проекти и програми. Това не е сцена от филма „Специален доклад”, а напредъкът на науката и роботиката.

Доц. Зафиров е убеден, че не е далеч бъдещето, когато ще ползваме безпилотни пътнически самолети. Дори в момента се работи за създаване на такъв персонален летателен апарат. „Технически няма никакъв проблем безпилотните самолети да извършват полети, но спирачката е чисто организационна. Пилотите ще ползват същото въздушно пространство и трябва да се реши по какъв начин ще се гарантира безопасността”, каза още доцентът. През 2018 г. 7-ма рамкова програма на ЕС ще излезе с решение, което да уреди разпределението на общото въздушно пространство между пилотите и самолетите роботи.

Голямо самочувствие за пловдивския филиал в тази сфера дава спечеленият приз на състезанието  на военното летище в Долна Митрополия миналата година. Тогава 7 екипа студенти по военни и граждански специалности се състезават със собствени безпилотни самолети. Пловдивските младежите  от специалност Авиационна техника отвяват конкурентите.

В балалавърския курс Мехатроника са предвидени два основни модула „Роботизираща техника” и „Фина и микромеханична техника”.

От днес стартира приема на документи за специалността, а местата са 25. Интересът към нея е както от страна на работодателите и новите инвеститори в Пловдив, така и на кандидат-студентите. 

Към момента голяма част нашите инженери се реализират във фирми, които произвеждат промишлени манипулатори и имат роботизирано производство.
Завършилите  в областта на компютърните науки и информационни технологии са най-платените специалисти у нас и почти 100 % от тях успяват да намерят работа по специалността си. Стартовата им заплата започва от 1200 лева в Пловдив и от 2000 лева в столицата. Таванът в IT сектора е 5 хиляди, каза доц. Вальо Николов, зам.-директор на пловдивския филиал. По пласиране на пазара на труда ги следват електротехника, автоматика и електроника с начална заплата 1 000 лева в Пловдив. Често младите кадри намират работа в електроразпределителните дружества.

Специалистите в транспортна техника, корабоплаване и авиация се реализират около 75 %. В най-неизгодна позиция са завършилите машиностроене, защото половината от тях остават да работят в сектора, а на другите се налага да търсят прехраната си в друга сфера.