Софийският районен съд е готов за стачка

Мизерните условия на работа са причината търпението на съдиите и служителите да се изчерпа

Съдиите и администрацията в Софийския районен съд (СРС) са в стачна готовност заради условията, в които работят. Това съобщи пред Висшия съдебен съвет председателят на съда Методи Лалов. Той се яви с молба да бъде изслушан от новия правосъден министър Зинаида Златанова и кадровиците в Темида.

През лятото на миналата година правителството отпусна 10 млн. лева за ремонта на т.нар. "военно НДК". Там трябваше да бъде преместено наказателното отделение на съда и районната прокуратура. Отделно се извършва и ремонт на сградата на бившото ГУСВ на бул. "Борис" III, където трябва да бъдат преместени гражданските съдии. Лалов обаче предупреди, че ремонтът на "военното НДК" не се прави добре. Отпуснатите пари не покриват ремонта на приземните етажи, които се наводняват непрекъснато. Правителството не е дало 70 000 лева за уплътняване на покривната конструкция и само след 2-3 години сградата ще има нужда от нов покрив.

Най-големият проблем е, че ВСС не е дал нужните 5 милиона лева за обзавеждане на новата съдебна палата в София. Срадата ще бъде ремонтирана, но няма да може да се използва.

Председателят на Софийския районния съд обясни, че търпението на съдиите и служителите от ужасните условия на работа е на изчерпване.

Липсата на пари за обзавеждане отложиха преместването от тази година за лятото на 2014 г. Този срок също е под заплаха, защото пари още няма, а обществените поръчки дори не са обявени.

В сегашната сграда на Софийския районен съд се гледат общо 30% от всички дела на районно ниво в страната, припомни Лалов. В същото време администрацията на СРС е 15% от администрацията на районно ниво.

"Колегите изнемогват. Обяснявам им, че не може на финала да се разбунтуват, но знам, че в края на пътя човек е най-уморен", каза той.

Методи Лалов се оплака, че се работи, но не с очакваните темпове и припомни, че СРС има бюджет от 17 милиона лева годишно, докато внася в хазната 27 милиона годишно.

"Ние си изкарваме парите", каза той.

Вицепремиерът и правосъден министър Зинаида Златанова подкрепи Методи Лалов в исканията му. Тя заяви, че министерството още преди ден е задвижило обществените поръчки за покрива и отводняването на "военното НДК". Тя гарантира, че нейната институция и ВСС ще потърсят още през юли резерви в своите бюджети за осигуряване на пари за обзавеждане на новата съдебна сграда. Всичките пари обаче няма как да се осигурят без подкрепата на Министерския съвет.