Заловиха фалшификатори на картини в Германия

За последните две години бандата е натрупала над 1,7 млн. евро

Германската полиция разби международна престъпна мрежа за фалшифициране и продаване на картини. Арестувани са двамата водачи на бандата, състояща се от общо шестима художници. Преди залавянето групата е успяла да натрупа значителната сума от 1,7 млн. евро в рамките на последните две години, главно от търговия в Германия и Испания.

 

В хода на операцията са извършени обиски на художествени галерии, офиси и домове в шест германски града, както и в Израел и Швейцария. Органите на реда допускат, че от 2005 г. досега бандитите са сътворили и продали над 400 фалшиви "шедьовъра". Те възпроизвеждали "досега неизвестни" творби на руски авангардисти като Василий Кандински, Казимир Малевич, Наталия Гончарова и Михаил Ларионов. Полицията твърдят, че платната се продавали на цени, вариращи от няколко хиляди до няколко стотин хиляди евро.

 

Предполага се, че заподозрените фалшификатори са от руска, израелска и тунизийска националност.

 

Преди две години бяха арестувани и вкарани в затвора германски фалшификатор и съпругата му, които също продавали "оригинали" на малко известни художници. Фалшификатите били с такова качество, че успели да заблудят дори редица известни търговци на произведения на изкуството.