10 000 души на протест срещу бедността в Белфаст

Полицията в Северна Ирландия е ангажирала 8000 полицаи за охрана на преговорите на Г8

Полицията в Белфаст очаква около 10 000 души да се включат в демонстрация, призоваваща лидерите на Г8 да предприемат действия срещу бедността в света, съобщава АФП.
Акцията е организирана от активисти срещу световния глад и профсъюзи. Тя ще се проведе в понеделник и вторник.
Полицията в Северна Ирландия е ангажирала 8000 полицаи за охрана на преговорите на "осморката".

Холивудски знаменитости, сред които Робърт де Ниро, Майкъл Дъглас и Морган Фрийман, пък участваха във видеоклип, призоваващ страните-членки на Г8 да ликвидират ядрените оръжия. Мат Деймън и австрийският актьор и носител на два Оскара Кристоф Валц също дават лика си за този двеминутен видеоматериал, заснет по инициатива на антиядрената асоциация Глобал Зеро.

Посланието на експертите по сигурността и на гражданите е ясно: Единственият начин да се премахне ядрената опасност е да се премахнат всички ядрени оръжия. Това заявява в материала Мат Деймън.

А Морган Фриймън допълва: Ядрените оръжия са остарели реликви от студената война, те не отговарят на сегашните заплахи и струват стотици милиарди долари. Време е да се отървем от тях.

Според съоснователя на Глобал Зеро Мат Браун видеото е адресирано към американския президент Барак Обама и руския му колега Владимир Путин, които ще разговарят другата седмица по време на срещата на върха на Г8 в Северна Ирландия.

Глобал зеро изпрати също послание по електронната поща до Белия дом, подписано от 75 бивши премиери, министри на отбраната и на външните работи и военни командири.