Скандалът "Пеевски"? Не! Бунтът на гражданите е срещу кабинета на ДПС

Назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС доказа, че вотът на българските граждани е подменен

Скандалът с назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС вчера буквално за минути предизвика взрив от недоволство в българското общество. Бунтът на будните граждани прерасна в масови протести в големите градове в страната. Само в София над 10 000 се събраха пред Министерски съвет привечер. След това се преместиха пред Народното събрание, където обстрелваха прозорците на емблематичната сграда, олицетворяваща българската държавност, с тоалетна хартия и яйца. Протестът завърши на "Орлов мост", който се превърна в символ на граджанствеността от началото на годината.

Зад недоволството и изчерпаното търпение на хората обаче не стои новият шеф на ДАНС. Съвсем не! По-задълбоченият поглед на нещата показава, че коренът на бунта е много по-дълбок. Скандалът "Пеевски" беше просто капката, която преля чашата на търпението. Истинската причина за бунта е кабинетът "Орешарски". И не само това. В новото правителство вече няма коалиция между БСП и ДПС. И налагането на Делян Пеевски категорично извади на яве точно този факт. Кабинетът е на ДПС. Октоподът пусна пипалата си и задуши партията, която получи мандат да състави кабинет след отказа на ГЕРБ. В момента Движението за права и свободи се опитва да управлява. С всяко действие в Парламента ДПС показва точно това. Налагането на Делян Пеевски за шеф на ключовата Държавна агенция "Национална сигурност" беше категоричната заявка на ДПС за еднолично управление в кабинета "Орешарски". Доказателство за това са и назряващите конфликти в БСП. Столетницата е раздирана отвътре заради лекотата, с която Сергей Станишев позволява на коалиционния партньор да разиграва картите си на масата.

Но гражданите на България не са слепи. Те отлично виждат всичко. Наясно са, че техният вот беше категорично подменен. Излъгани са, предадени са, обезверени са. Изправени са до стената и няма какво да губят. А в такова положение човек е готов на всичко. Опитите за манипулации, замазване на очите и залъгване на обществото, които кабинетът "Орешарски" пусна в действие от мига на изречената клетва в Народното събрание, вършеха работа до вчера. Назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС отприщи бента на народното недоволство. Вълната тръгна и няма връщане назад. Цунамито, което засега бавно се движи към парламента, със сигурност ще го помете. Много скоро! Защото този кабинет не е българският кабинет. Не е кабинетът на гражданите на страната ни. Не е кабинетът, който хората пожелаха да ги управлява. Техният вот беше нагло и безскрупулно подменен. Беше откраднат. Възмездие обаче винаги има. Рано или късно!

Но в цялата ситуация има и друга страна. Дали пък опитът с налагането на Делян Пеевски за шеф на ДАНС не е просто театър?! Депутатът от ДПС вече е готов да се оттегли. А коя ли ще е новата фигура на този ключов пост? Със сигурност тя ще е по-истинската, по-добрата, по-излъсканата кандидатура. Защото всеки друг избор ще изглежда далеч по-приемлив от Делян Пеевски. А този номер - с по-добрата алтернатива, пред хората минава всеки път...