Бащите искат равни родителски права

Животът

16-06-2013, 17:19

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Протестиращи се обявяват против трамвай през Борисовата

Български асоциации празнуват днес Деня на бащата с игри в Борисовата градина

Неправителствени организации търсят подкрепа за законови промени, коитода позволяват съвместно упражняване на родителските права, както и за създаване на специализиран съд за правата на детето и детски омбудсман.

 

Те инициират подписка в Деня на бащата, 16 юни, на който организират и празник с много игри и забавления в Борисовата градина. В София празникът започна от сутринта и ще продължи до 17 ч. На него деца и родители ще могат да се забавляват заедно в теглене на въже, състезания с топка, рисуване и изработване на глинени празнични послания за татковци. Те могат да си направят снимки като супергероите на Националния център за безопасен Интернет - Флашко и неговото дете. Целта е да си припомнят колко важен е таткото, както в реалния, така и във виртуалния свят на детето.

 

Събралите се асоциации използват празника и да напомнят, че се борят за правото на всяко едно дете да “има“ еднакво и двамата си родители - и майка си, и баща си. Те отстояват позицията, че за правилното си развитие детето има нужда да се ползва еднакво от грижите и ласките на баща си и майка си. "Днес, без да правим протести, без да бъдем, по какъвто и да е начин агресивни, организираме детски рисунки, състезание с надбягване с чували, дърпане с въже и други игри, които да са забавни. Тези от нас, които могат да вземат децата си днес ще ги доведат, други като мен ще бъдат без тях, но искаме да се получи празник и да напомним за себе си, че има и такива родители, които днес няма да бъдат с децата си. Има много деца, които няма да бъдат с единия си родител и ние искаме това нещо в крайна сметка да го поправим", каза Пламен Борисов от Асоциация за детско развитие "Член 24". Самият той има две деца в чужбина, които не е чувал повече от месец, и е в процес на развод.

 

"Няма държавна сила нито у нас, нито в чужбина, която да накара този родител, който отглежда детето, да спазва правата му, да има контакти редовни с другия родител", допълва Борисов. Той посочи, че има международни конвенции, при чието спазване всичко ще си дойде на мястото, но очевидно трябва да се окаже натиск, за което има нужда от подкрепата на обществото.

 

Асоциацията инициира подписка в подкрепа на целите си, която ще се обогатява с времето. В нея има 5 конкретни искания. Едното е законови промени, които позволяват съвместно упражняване на родителски права. Второто е създаване на специализиран съд за правата на детето и детски омбудсман. Искат и въвеждане на адекватни съдебни практики, в това число и методология за определяне на родителския капацитет. Сред желанията им фигурира още допълнителна квалификация на магистратите и социалните работници.

 

Членовете й имат и международни контакти, тъй като този проблем съществува в целия свят.

 

Карло Луканов – изпълнителен директор на Фондация "Бащи за отговорно родителство" посочи, че най-вече искат да направят от днешния ден празник за всички бащи, защото една от целите им е утвърждаването на бащинството като такова. "Не само да се борим за права, но и бащите да поемат своите задължения в семейството, особено когато са разделени двамата родители, което за съжаление се случва все по-често", каза Луканов. Той посочи, че бащите трябва да бъдат поощрявани, ако се е стигнало до развод, да останат с децата си и да продължат да се грижат за тях.

 

В много държави днес празнуват Деня на бащата. В Съединените щати главната причина, която довежда до основаването на празника, е Сонора Смарт Дод, родена в Крестон, Вашингтон. Дъщеря е на ветерана от Гражданската война в САЩ Уилям Джаксън Смарт, който отглежда шест деца в Спокейн, Вашингтон. Традицията е в третата неделя от месец юни на хората да се напомни да изразят своята любов и привързаност към бащите. Легендата разказва, че още в древен Вавилон малко момче нарисувало на глинена плочка пожелание в картинки до своя баща. Така възникнала традицията да има специален ден за почит към бащите и техния принос за здравето и благосъстоянието на детето. В над 30 страни Денят на бащата се отбелязва през третата неделя от месец юни.

 

Инициативата за празника днес е на няколко неправителствени организации, сред които Асоциация "Родители", фондация "Приложни изследвания и комуникации", Фондация "Бащи за отговорно родителство", Асоциация "Детство с тати", Асоциация за детско развитие "Член 24" и Асоциация на родители на деца с епилепсия.