БЧК е европейски шампион по първа помощ

Представителният отбор на БЧК пребори фаворити като Ирландия и Словения

Представителният отбор на Българския Червен кръст е европейски шампион по първа помощ от първенството във Велс, Австрия, съобщиха от организацията. Отборът ще бъде посрещнат тържествено в понеделник, 17 юни, в 10:30 часа пред централата на БЧК (бул. „Джеймс Баучер” 76). Там се проведе и 27-ото издание на Европейската конвенция по първа помощ FACE (First Aid Convention in Europe).

 

Теодора Георгиева, Марияна Манушева, Андриан Георгиев, Атанас Цветански, Мартин Заков и Христо Ненов - доброволци на БЧК - премериха сили с представителите на 20 държави от Европа, като преминаха успешно през дванадесетте състезателни пункта, на които оказаха първа помощ на „пострадали” при различни масови инциденти. Те победиха традиционно силните представителни отбори от Ирландия и Словения, които останаха съответно втори и трети.

 

Членовете на екипа доказаха за пореден път, че първата долекарска помощ е приоритетна дейност и сме достойни да я развиваме.

 

Европейската конвенция по първа помощ се провежда от 1987 г. и събира отбори от цяла Европа. Това е състезанието, на което червенокръстките дружества ежегодно обменят опит в областта на първата долекарска помощ, „сверяват часовниците си“ по отношение на най-новите правила, техники и последни въведения в областта. Според правилника в състезанието участва по един отбор от всяко национално дружество. Страната-домакин няма право да вземе участие в състезанието, но има право да участва с два отбора в следващото. Официалният език е английският.