В турските села жените се еманципират, съдят домашните насилници

Мисия Бургас

19-06-2013, 13:45

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Обучават полицаи как да работят с жертви на домашно насилие

Образовани млади хора търсят защита и помощ, 304 са сигналите за 2012 г.

Все повече жертви на домашно насилие търсят помощ за проблема си, сподели за Burgasutre шефът на "Охранителна полиция" и съучредител на Центъра по привенция на насилието в Бургас Ангел Симеонов.

По думите му сред преминалите през префосионалното звено за помощ има редица млади жени, както и такива от селищата в региона с предимно турско население. 

"Това е много добра тенденция, тъй като преди години тези жени не смееха да се оплачат, че са тормозени в домовете си, а още по-малко да прибегнат до професионална помощ или пък да осъдят насилника си. Сега това не е така. Те все повече търсят своите човешки права, осмеляват са да подават жалби, насочват се към европейсккия модел и имат желание да се развиват професионално и социално", обяснява експертът.

Ангел Симеонов е приложил в Бургас немската практика при работа с жертви на насилие, но адаптирана с местната среда и нужди.

В Центъра по превенция пострадалите могат да потърсят професионална помощ от социален работник, психолог, полиция и юристи, както и да сигнализират за ситуацията в съда. 

"За съжаление много от жертвите след като потърсят помощ при нас и се успокоят, че всичко е наред, отказват да пуснат молба до съда. После същите тези хора се връщат отново в Центъра след поредния инцидент и тогава вече са готови за следващата стъпка", споделя още Симеонов.  

През 2012 г. е имало най-много реализирани молби, минали през съда, с наложени мерки за защита. За изминалата година броят на жертвите, които са сигнализирали са 304, като едва 45 са мъжете, а молбите до съда са близо 100. По данни на Центъра за превенция, сред жертвите на насилие има все повече образовани хора, с висок социален статус.