СОС готви 5 лв. вход за парка "Врана"

Зам.-кметът на София Дончо Барбалов внася предложението за такси в столичните музеи

Зам.-кметът на Столична община Дончо Барбалов представи предложение за подновяване на Наредбата за администриране на местни данъци и такси. То ще бъде представено на Столичния общински съвет и, ако бъдат приети, ще влязат в сила от средата на юли.

 

Предложенията, които са внесени на вниманието на съвета, имат за обект на разглеждане следните предложения: таксата за вход в парк-музей „Врана” за деца до 6 години и пенсионери да е безплатна, за деца от 6–18 години – 2 лева, за лица над 18 години – 5 лева; за групи от деца от 6–18 години - 1 лев и за групи лица над 18 години – 4 лева.

 

За Музея за история на София; за деца до 6 години и пенсионери – безплатно, за деца от 6 – 18 години, за лица над 18 години – 6 лева, а за група над 12 човека – 55 лева.

 

Таксите за Музея "Света София" са: за деца и пенсионери безплатно, за деца от 6 - 18 години – 2 лева, за лица над 18 години - 6 лева. За Софийска градска галерия за деца до 6 години и пенсионери – безплатно, за деца от 6 – 18 години – 1 лев, за лица над 18 години – 2 лева и семеен билет – 4 лева.

 

„Предлага се следното - когато има национални или общински празници, кметът със заповед да може да разреши безплатен вход за някои общински обекти като гореспоменатите и Зоологическата градина. Предложили сме и изменение в Закона за водите, където част от разрешенията, издавани от Министерство на околната среда и водите, сега се плащат от общините, например за такса водоползване”, разясни зам.-кметът Дончо Барбалов. Последното е предназначено главно във връзка с дълговете, които новооткритият "Врана" натрупа към "Софийска вода".

 

В Музея за история на София се въвеждат за първи път цени за услуги като изготвяне на копия от документи, или търсенето им в архива. Въпреки, че музеят все още не е отворен, Столична община ще бъде готова с тарифите.

 

Основният акцент ще пада върху определянето на цените на "Врана", чийто вход ще остане свободен до осми юли. Паркът е естествен природононаучен музей с над 800 декоративни растителни вида, от които приблизително 350 - дървесно храстови. На територия от почти 1000 декара, паркът е обитаван от около 100 вида птици, лисици, язовци, сови, сърни, зайци, диви котки. За посетителите са реновирани са четирите езера, централната алея, мостчета, алпинеуми.

 

За 2013 година бюджетът на Софийска градска галерия е 502 хиляди лева, а на Музея за история на София – 674 хил. Лева. Поради тазгодишния си ремонт парк-музей „Врана” остана без бюджет, но за 2012 г. е разполагал с 563 хил. лева.