"Врана" - №1 в списъка с длъжници на "Софийска вода"

Гражданите не си давали сметка колко всъщност им струвала водата - 2 килограма свинско или 4 големи хамбургера, сметнаха от дружеството

Длъжник номер едно на "Софийска вода" е държавното стопанство "Врана".

"Задълженията са един милион, като в момента се съдим. Не можем обаче да им спрем водата, докато тече делото заради странните закони в България", обяви Етиен Пети, председател на Борда на директорите и главен изпълнителен директор на "Софийска вода".

Според Пети повечето граждани не си дават сметка колко плащат.

Месечната сметка за вода се равнява средно на 2 килограма свинско месо или 4 големи хамбургера, твърди той.

По думите на Пети фактурата за "Топлофикация" е десет пъти по-висока от тази за водата и че водата в София е по-евтина с 30% от тази в страната.

Той представи и доклад, в който се сравняват водните оператори в цяла България. Според него "Софийска вода" е с най-добра оценка в сравнение с другите ВиК.

Етиен Пети се похвали с резултатите, които са постигнати в края на 2012 г.

Само за 2 години загубите са намалели с 16 млн. куб. метра, а всички обществени поръчки в "Софийска вода" били абсолютно прозрачни.

Водата и ВиК-услугите са едни от най-контролираните неща в България, според Пети.

"Всички регулаторни органи и институции, свързани с дейността на "Софийска вода" могат да контролират дружеството и да извършват одити по всяко време на годината", допълни той.

Що се отнася до нарастващото недоволство срещу монополите и идеите за национализация, Пети заяви, че ще бъде истинска катастрофа, ако дружеството премине отново към общината.

"В гаража на "Софийска вода" няма ферарита и луксозни автомобили, а само коли, които са предназначени за премахването на аварии и са в полза на самите потребителите. Не са верни всички изнесени данни за признатите инвестиции, които са отишли за покупката на автомобили. Истината е, че сме купили 20 превозни средства, от които 4 са каналочистачни машини", категоричен бе Етиен Пети.