Депутатите на ГЕРБ два месеца без заплати?

Мисия Пловдив

19-06-2013, 14:50

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Здравко Димитров: Трябва задължителен психотест за депутатите

Излизат от пленарната зала, ще се срещат с избиратели на терен

Депутатите на ГЕРБ напускат парламента. Те ще се върнат единствено за гласуване на промените в изборния кодекс. За времето, прекарано извън Народното събрание, те няма да вземат заплати като народни представители, съобщиха в Пловдив избраниците от града Менда Стоянова, Стефан Дедев, Антоний Йорданов и Атанас Ташков.

Няма да участваме в легитимирането на новата Тройна коалиция – БСП, ДПС и АТАКА. Не желаем да предадем избирателите си, а също и хората, гласували за партии, които не са парламентарно представени, категорични бяха те.

Народните представители предполагат, че промените ще бъдат депозирани в парламента до 2 месеца. До тогава ще използват времето, за да се срещат със своите симпатизанти по места. Подобни тези изказа и депутатът от областта Здравко Димитров.

Новият изборен кодекс трябва да гарантира гражданското участие в управлението на страната. Редно е да се обсъди въвеждането на електронно и машинно гласуване. Говори се още за снижаване на процентната бариера и преференциален вот. Вместо 10 хиляди лева таксата за регистрация на независим депутат може да бъде свалена на 100 лв. Може да се върне и разшири мажоритарният елемент в гласуването, заяви Менда Стоянова.

Промяна може да има и по отношение на държавната субсидия за партиите. Премахването й ще постави политическите субекти в зависимост от техните спонсори. Затова е редно тази практика да остане, размерът на събсидията обаче може да бъде сведен до ниво, което да гарантира минималните нужди на организациите. Друга идея е отразяването на партиите по време на предизборната кампания да се заплаща директно от държавния бюджет. Така всяка политическа сила ще има равни възможности да представи идеите си пред избирателите.

Герберите се обявиха срещу назначаването на областния управител от ДПС в Пловдив. В същото време отбелязаха, че нямат намерения да яхват гражданските протести и да впрягат общественото недоволство. Ние не призоваваме членовете си да протестират. Всеки от тях обаче може  ато гражданин сам да реши за себе си дали да излезе на улицата, заявиха депутатите. Те посочиха, че има много нови хора, които искат да станат членове на ГЕРБ.