Плевнелиев не откри разум у партийните лидери

На КСНС се съгласили, че народът трябва да бъде чут

"От криза се излиза с разум. От криза се излиза с реализъм, прагматизъм, защото той е необходим дори и затова да видите кой е кризата, къде е кризата. Очаквах това от лидерите на парламентарните групи. Вместо това станах свидетел на поредната доза политически оценки на минали събития, несъвпадащи с дневния ред, който ни задава обществото."
Това заяви президентът Росен Плевнелиев след края на Консултативния съвет по национална сигурност.

Плевнелиев отрече да има банкови сметки в офшорни зони, включително и в Кипър. Такива обвинения му отправи лидерът на ПП "Атака" Волен Сидеров в началото на Консултативния съвет. Заради констатациите и въпросите на Сидеров държавният глава отложи началото на заседанието с 15 минути, а медиите бяха помолени да напуснат залата.


"Очаквах да чуя предложения за това как ще започнем да си връщаме малко по-малко общественото доверие. За съжаление, различни са оценките на политическите партии. Днес, директно и индиректно бях обвинен, че надскачам правата си", каза още Плевнелиев и допълни: Аз много добре знам какви са моите правомощия и задължения по Конституция. Няма как да мълча когато виждам, че те са застрашени, още повече, че аз не съм се отказал да изпълнявам конституционните си пълномощия. Няма да спра да се боря за стабилност и ще подкрепят всеки един законопроект, който е в интерес на нацията."

"Сега не се нуждаем от упражнения, които да показват кой владее по-добре политическите и парламентарни хватки. В този сценарии аз няма да участвам", категоричен бе той.

Президентът обяви, че въпреки различията присъстващите на Консултативния съвет по национална сигурност са постигнали съгласие за това, че гласът на протестиращите трябва да бъде чут. Отлагането на обсъжданията по темата "Сигурност" също е срещнало общо одобрение.

"Обща е и позицията, че справедливите и законните искания на протестиращите български граждани трябва да бъдат чути. Обща е и загрижеността за запазване на стабилността и на етнорелигиозния дълг за толерантност", отбеляза Плевнелиев

Държавният глава съобщи, че новият консултативен съвет ще се проведе "много скоро, и в по-широк формат",  а до тогава  няма да  се приемат законови промени в сектор сигурност.  Присъстващите на срещата в президентството са единодушни и че трябва да има "по-либерален" Изборен кодекс, както и диалог между институциите и гражданите.

"Различни са позициите оттук нататък", отбеляза  Плевнелиев. БСП, "ДПС и "Атака" застават изцяло зад премиера "Орешарски", няма нужда от избори сега, защото това обслужва единствено ГЕРБ. ГЕРБ - те категорично заявяват, че не работят за дестабилизация, вярват, че единственото решение за стабилност са нови избори. ГЕРБ заявяват своята позиция, че единствено бързото провеждане на нови избори е решение, че те ще участват в Народното събрание по темите за изборния кодекс", обобщи срещата президентът.