Народът и днес излиза на протест

Недоволни граждани се трупат пред сградите на Министерски съвет и Президентството

Протестиращи граждани се събират и днес пред Министерски съвет с искане за оставка на правителството на Пламен Орешарски.

 

Няколко хиляди души са се събрали на протеста пред Министерски съвет днес. Продължават да идват още хора, с български знамена, които скандират и освиркват. Има засилено полицейско присъствие пред Министерски съвет, Президентството и Народното събрание. Протестиращите настояват за оставка на правителството. Има семейства с деца, хора с домашните си любимци, велосипедисти, младежи със скейтбордове и други.

 

Протестиращите издигнаха и кукла на Сергей Станишев със закачен надпис на английски. На надписа пише „Sergame over”, има и плакати с надпис „Нова конституция и нова България”. Някой от протестиращите бият тъпани, събират се все повече хора. Броят им може да се сравни с този от предишните дни.

 

Гражданите с право са възмутени от изказването на депутата от БСП Христо Монов, че протестирали единствено "интернет-лумпените". По бул. "Дондуков", бул. "Цар Освободител" и откъм метростанцията продължават да прииждат още жадни да се включат в протестните действия граждани. Сред тях има и много семейства с деца.

 

В социалната мрежа Facebook протестиращите са написали за днешния протест: "Ние сме хората, които не сме представени в парламента. Някои са гласували за партии, които не успяха да преминат бариерата. Други са дали гласа си за парламентарно представени сили, защото са повярвали на обещанията им, а вместо това получават пошъл спектакъл. Има и негласували, но все пак омерзени и погнусени от разиграващия се грозен сериал по върховете на властта".

 

Гражданите обявяват, че протестират заради присъствието на хора като Делян Пеевски в Народното събрание. "Протестираме срещу избора на Волен Сидеров за шеф на комисия "Антимафия". Протестираме срещу епидемията от "катарзис", позволяваща на всякакви политически и морално компрометирани лица да бъдат назначавани на високи държавни постове. Протестираме срещу това, че е напълно неясно кой управлява държавата. Искаме да знаем чия кукла е господин Пламен Орешарски и кой диктува неговите действия и бездействия. Протестираме срещу олигархията, която не излиза от властта. Протестираме срещу олигархията, която поддържа всяка власт. Протестираме срещу олигархията, която унижава гражданите с безумни назначения и огромна наглост! Този път, поднасяйки си цялата държава на тепсия", заявяват протестиращите. Техните искания са за върховенство на закона, прилагане на законите, морал в политиката, придържане към европейските ценности.

 

"Всяко правителство, което си позволи да наруши тези ценности, трябва да знае, че ние сме тук и ще реагираме. Това е културният протест на културните хора. Ние няма да издигаме обидни лозунги, нито лозунги, които разделят. Ние сме обединени в искането олигархията да напусне властта и България да се развива според стандартите на европейските демокрации като достоен член на Европейския съюз", категорични са недоволните граждани. Те подчертават, че протестът им не е обвързан с никоя политическа сила, нито цели връщането на определени политически сили във властта. Партиите, които искат власт, ще трябва сами да заслужат доверието на суверена, категорични са по въпроса протестиращите.

 

В 20:00 ч. протестът стигна пред Парламента, като част от протестното шествие все още се изтегля по бул. „Цар Освободител”. Народът ръкопляска, като минават край полицаите, от които има разположена жива верига на кръстовището на бул. „Цар Освободител” и ул. „Раковска”. Участниците продължават да скандират „Червени боклуци” и „Оставка”.

 

В 20:15 ч. част от протестиращите пред Народното събрание се отправят към Орлов мост. Сред виковете на гажданите се долавят скандирания „Мафия”, „Оставка”, развяват се знамена. Пред Народното събрание има разположен палатков лагер, който е там от понеделник. Недоволните бългаи са издигнали кукла, на която пише „Атака”, а до нея е сложена куклата на Сергей Станишев, която преди час беше пред Министерски съвет.

 

В 20:30 ч. голяма група от тях вече е блокирала Орлов мост. Към протестиращите продължават да се присъединяват още хора, които вървят по бул. „Цар Освободител” в посока Орлов мост. Полицията е отцепила движението в района около моста, където продължават да се чуват освирквания. На пътното платно от страната на бул. „Цар Освободител” и бул. „Евлоги Георгиев” има надпис, написан със спрей - „Асамблея тук 21:00”.

 

Веднага след това протестиращите се отправиха към Моста на влюбените при НДК. Народът се движи по бул. „Евлоги Георгиев” и все още скандира „Червени боклуци” и „Оставка”. Група от хора останаха на Орлов мост, където играят хоро.

 

В 21:05 ч. шествието достигна Моста на влюбените и продължава със скандиранията. От околните сгради се показват хора по терасите и поздравяват протестиращите. Целият Мост на влюбените е пълен с хора, който гледат протеста и развяват знамена.

 

В 21:35 протестиращите вече се движат по бул. "Витоша”. Протестното шествие е разпокъсано, защото голяма част от него е напреднала по булеварда, а другата част е по-назад. Засега преминават автомобили по кръстовището с бул. "Патриарх Евтимий”, които са спирани от полицията, за да могат да преминат протестиращите. Тълпата продължава да скандират "Оставка” и "Червени боклуци”. Между хората не се създава напрежение, дори напротив - пеят възрожденски песни.

 

Десет минути по-късно протестиращите вече са пред централата на БСП и скандират "Мафия”. Сградата на партията е обградена от жива вериги от полицаи. Тълпата държи развети български знамена, чуват се и силни освирквания. Не се наблюдават провокации между самите протестиращи. Част от тях се разотиват.

 

 

Всичко е спокойно, докато един от протестиращите пред централата не бива уцелен с предмет по главата, в резултат на което получава рана. Полицията изведе пострадалия, за да му бъде оказана медицинска помощ.

 

Протестиращите продължават да скандират "Мафия” и "Оставка” и пеят националния химн. Чуват се гърмежи с неизвестен източник.

 

Оттам групата протестиращи се премести и остана на Орлов мост, където движението остана блокирано. Тълпата е насядала в средата на платното, а в целия район има засилено полицейско присъствие. По бул. "Цариградско шосе" спокойно се придвижват пешеходци и велосипедисти.

 

В 22:15 ч. протестиращите се върнаха пред Министерски съвет. Движението остава блокирано.

 

В 22:30 шествието продължи към Народното събрание и голяма част от протестиращите вече са там. Броят на присъстващите е няколко хиляди, като те продължават да скандират "Мафия„ и "Оставка”. Засега няма изблици на агресия от тяхнас страна. Сградата на НС е обградена с метални заграждания и полиция, чуват се силни освирквания. Издигнати са български флагове, както и плакати. На един от тях пише "И пари да ми давате, пак ще ви мразя”. Протестиращите запалиха куклата на "Атака”, която съпроводи цялото протестно шествие.