Димитър Общи оживява във "Възвишение"

Асен Блатечки играе предателя, учи възрожденска реч

Драматичния театър събра всички актьори от най-очакваният спектакъл в Пловдив - "Възвишение", по едноименния роман на Милен Русков. Избраните с национален кастинг артисти се явиха вкупом за първата си цялостна репетиция в Пловдив. Различното в нея бе присъствието на ученици и студенти – бъдещи режисьори. Младите таланти имаха възможността два часа да работят с Асен Блатечки, Бойко Кръстанов и останалите актьори от "Възвишение”. Кандидат - режисьорите бяха събрани с една цел - да се вдъхновят преди да премерят сили в конкурс за най-добър рекламен клип на спектакъла.

Творбите на финалистите в надпреварата, определени от комисия, ще бъдат качени във Фейсбук страницата на театъра facebook.com/dtplovdiv. Театърът ще отличи 2 клипа - за оригинален творчески подход и за най-широк отзвук в социалната мрежа.

Романът на Русков безапелационно е обявен за една от най-добрите творби в последните години и се очаква драматизацията и да пожъне огромен успех. Напук на модерните тенденции, режисьорът Иван Добчев се готви да доведе публиката до същото "Възвишение", за което става въпрос в романа.

В главната роля в спектакъла влиза Бойко Кръстанов, който ще играе Гичо. В кожата на една от най-ярките фигури от романа – Асенчо, се превъплащава младият актьор Красимир Василев. Асен Блатечки ще е Димитър Общи, а Ивайло Христов ще играе Тодор Шумненеца. Ролята на пълномощника на Левски е поверена на Троян Гогов. Краси Доков ще играе Хаджи Станьо, а Симо Алексиев ще видим като навъсен селянин. Пейо Бръмбъра ще е Петър Тосков, а Георги Чумата ще бъде изигран от Венелин Методиев.

Според екипа най-сложната част от спектакъла се явява цветистият и много труден възрожденски котленски диалект. Авторите на драматизацията – Иван Добчев и Александър Секулов подчертават, че текстът остава в оригинална версия. Композитор на спектакъла е Асен Аврамов, а за автентичните декори и костюми се грижат младите таланти - Ивана и Иво.