Райков не знаел за кастрацията на Ботевите произведения

Общество

21-06-2013, 20:08

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Бивша зам.-министърка искала отпадането на Ботев, хич не съжалява

Свалям не само политическото, но и личното си доверие от всички, които са замесени

Служебният министър-председател Марин Райков взе отношение с казуса със съдържанието на българските учебници, след като стана ясно, че зам.-министър от неговия кабинет е подписал проекта.

Ето и неговата официално разпространена позиция:

Служебният премиер Марин Райков обяви като един от приоритетите на служебното правителство именно проблемите в българското образование. Един от тези проблеми според него беше именно съдържанието на българските учебници по литература, български език и история. Със специална своя заповед той нареди старта на работа по преразглеждане на програмите именно по тези предмети. Целта беше в две посоки - уеднаквяването на съдържанието и свеждането му до един-единствен учебник по съответния предмет и УВЕЛИЧАВАНЕ НА ПАТРИОТИЧНОТО СЪДЪРЖАНИЕ. Той настоя за съставяне на комисии с широко обществено и научно представителство. Беше проведена специална среща с ръководството на БАН, защото негово твърдо убеждение бе, че в този процес трябва да участва активна именно научната общност, която не бива да бъде изолирана от дебата за образованието на децата ни. Подписването на подобна наредба е станало не само тихомълком, но в грубо нарушение на изричната заповед на министър-председателя, който изрично разпореди да се спре всякаква работа на парче по въпроса с българските учебници до извършването на цялостен анализ и уеднаквяване на съдържанието им в посока увеличаване на патриотичното съдържание.
"Аз свалям не само политическото, но и личното си доверие от всички, които са били замесени в това грубо потъпкване на основни за българското образование ценности, в които аз лично вярвам в разрез с моя изрични разпореждания и в името на защитата, на които бяха предприети конкретни административни действия - очевидно също пренебрегнати" - каза Марин Райков.