Какво трябва да знаем ако тръгнем на гурбет в Швеция

Парите

23-06-2013, 06:11

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Важно за берачите на горски плодове

Какво трябва да знаем ако искаме да заминем за Швеция, за да работим в селскостопанския сектор и да берем горски плодове информират от Регионалното бюро по труда.  Инспекторите обясняват, че като свободни граждани на ЕС/ ЕИП или Швейцария може свободно да се пребивава в Швеция за период до три месеца и да се започне работа веднага без да се изисква разрешение за работа.

"Ако имате намерение да останете по-дълго от три месеца, трябва да се регистрирате в Шведския миграционен борд, за да получите право на пребиваване. При влизане в страната са нужни валиден паспорт или лична карта. Уверете се, че разполагате с достатъчно средства", съветват от Бюрото по труда. 

Едната възможност е да берете горски плодове в шведските гори и да ги продавате на купувачи. Това е възможност да печелите пари като берач. Ако имате трудов договор с работодател, ще получавате минимална заплата, съгласно колективните договори между профсъюзите www.kommunal.se и работодателите. Брането на горски плодове в шведските гори е свободно за всички, но трябва да пазите животните и растенията. 

Брането на плодове е трудна работа, без гаранция, че ще се намери достатъчно стока, за да се издържате. Възможно е летният сезон да е студен, а плодовете малко. 

"Ако берете горски плодове, без да сте наети от работодател, имате право да продавате плодове на прекупувачите. За спечелите суми до 12 500 шведски крони, не дължите данъци. Още информация може да намерите на адрес  - www. skatteverket.se. Ако работите за шведски работодател и вашият шеф има място на стопанска дейност в Швеция, ще плащате специален данък общ доход, SINK, при условие че останете не повече от шест месеца в Швеция. При тези обстоятелства данъчната ставка е 25%. След този период се считате за местно лице от гледна точна на данъчното облагане.", допълват инспекторите.

Има специално изключение от задължението за плащане на данък за тези, които са наети на работа от работодател в страната по произход и които работят само временно в държавата. Доходът е освободен от облагане, ако заетостта не надвишава 183 дни в годината.

При болест, при временно посещение в Швеция, ЕЗОК ви дава достъп до спешна медицинска помощ в държавно заведение. Повече информация на www.forsakringskassan.se