Замерят с яйца Областна управа (обновена)

Гергов пусна слуха, че съм от ДПС, каза Каймаканов

С мощен вик "Ууууу" и хвърлено яйце един от протестиращите изпрати пловдивския областен управител Венцислав Каймаканов при влизането му в сградата тази сутрин, предаде репортер на Plovdivutre.bg. Мъжът бе задържан на мига от полицаите, които охраняват протеста. Униформените заявиха, че след като бъде уточнена самоличността на нападателя ще му бъде наложено административно наказание. Протестиращите на свой ред не успяха да дадат информация. По думите им за първи път вижта този мъж в своите редици. Може да е пил или да е провокатор, посочиха те.

Преди това Каймаканов и 20-ината протестиращи влязоха в словесен двубой. Съсипахте "Юрий Гагарин", сега идвате да съсипете и областта ли, казаха хората. Губернаторът пък посочи, че под негово ръководство предприятието е било отличено като данъкоплатец на годината.

Вие не успяхате да спечелите кметските избори преди 6 години. Пловдивчани не ви искат. Защо сега влизате през задната вратичка във властта, запита го една дама от протестиращите. Каймаканов изтъкна, че това не е избираема длъжност. Назначен съм от премиера Орешарски. Когато падне правителството, си отивам и аз. Оставката ми е в джоба, отвърна той. Каймаканов твърдо заяви пред присъстващите, че не е от квотата на ДПС и обвини лидера на пловдивските социалисти Георги Гергов, че е изфабрикувал този слух. Областният заяви пред протестиращите, че ако направят палатков лагер на обяд ще ходи при тях.

Демонстрантът Веселин Халачев обаче контрира. Дори и да сте назначен от Орешарски - това не е хубаво. Само за месец той направи тежки кадрови грешки, като тази с Делян Пеевски. Вие ще се доверите ли на лекар или на пилот на самолет, който прави толкова грешки? Вие по закон имате право на този пост, но тук става дума за морал. Хитлер също е дошъл законно на власт, изтъкна Халачев. Ние сме вашите работодатели. Колко подписа искате да съберем, за да се оттеглите. Стига гьонсурати, подкртепиха го останалите демонстранти.

След това Каймаканов се отпраи към сградата с обещанието, че ще се върне да разговаря отново с демонстрантите. Те пък застанаха на вратата, блокирайки пътя му. Благодарение на полицията врата бе открехната и губернаторът се вмъкна на сантиметри от яйцето, което бе метнато точно в този момент.

След като Каймаканов влезе в сградата чат от протестиращите застанаха на тротоара на бул. "Шести септември", а подминаващите коли ги поздравявах с клаксони. Други пък започнаха да събират подписи, които да пратят на европейските институции в Страсбург. Те заявиха, че към момента са събрали близо 2350 парафа. Към края на протеста бе обявено, че Каймаканов няма да излезе, тъй като е на оперативка.